Matematik
Substitution af bestemt integral
Hej.
Jeg sidder fast i nogle opgaver om substitution. Det gik ellers meget godt, indtil jeg pludselig skulle igang med nogle funktioner, hvor den funktion, der skal substitueres er opløftet til en potens. Er der nogen, der kan hjælpe mig med disse to opgaver, for jeg er helt væk? Synes slet ikke det kan gå op, og kan ikke engang vise, hvor det går galt, for jeg aner efterhånden ikke, hvordan jeg skal gribe det an.
Håber der er en venlig sjæl eller 2 der vil hjælpe mig med et par udførlige forklaringer for fremgangsmetoden ved substitution af funktioner som disse:
1 ) ∫01 x2 • e(x^3) dx hvor t = x3
og
2) ∫1e 3ln(x) • (1/x) dx hvor t = ln(x)
Svar #1
30. november 2012 af mathon
1)
0∫1 x2 • e(x^3) dx
hvor
t = x3 og (1/3)dt = x2dx
0∫1 x2•e(x^3) dx = 0∫1 e(x^3) x2dx = (1/3) 0∫1 etdt = (1/3)•(e1 - e0) = (1/3)•(e-1)
Svar #2
30. november 2012 af mathon
2)
1∫e 3ln(x)•(1/x) dx x>0
hvor
t = ln(x) og dt = (1/x)dx
1∫e 3ln(x)•(1/x) dx = 0∫1 3tdt = (1/ln(3))•(31- 30) = (1/ln(3))•(3-1) = 2/ln(3)
Svar #3
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man kan i 2) også benytte, at
3ln(x) = eln(x)·ln(3) = xln(3) ,
hvorfor integralet kan beregnes uden brug af substitution
1∫e 3ln(x)·(1/x) dx = 1∫e xln(3)·x-1 dx = 1∫e xln(3)-1 dx = [xln(3)/ln(3)]e1 = (eln(3) - 1ln(3))/ln(3) = (3-1)/ln(3) = 2/ln(3)
Svar #4
30. november 2012 af One_Smash (Slettet)
Ahh :) Tusind tak for hjælpen! Jeg havde fuldstændigt overset, at der var noget, der gik ud med hinanden og derfor havde jeg x'er tilbage :S Mange tak :)
Svar #5
30. november 2012 af One_Smash (Slettet)
Hvad kalder man metoden, hvor du ikke benytter substitution? :)
Svar #6
30. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
#5
Den kaldes vel ikke noget specielt andet end integration. Man benytter formlen for stamfunktion af en potensfunktion.
Svar #7
01. december 2012 af One_Smash (Slettet)
Ah ja, det er da også rigtigt :P
Igen, mange tak for hjælpen! :)
Skriv et svar til: Substitution af bestemt integral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
