Kemi

Nogen der gider se, hvad der går galt i opgave om opløselighed, virkelig hastende...

02. december 2012 af Mumaliza (Slettet)

Det dannede bundfald af BaSO4 opløses ikke ved behandling med 4 M HCL.

Hvad er opløseligheden af BaSO4 i rent vand?

BaSO4 i rent vand = 1,1*10^-10
BaSO4 (s) -> Ba 2+ (aq) + SO42+ (aq)

[Ba2+] * [SO42+] = 1,1*10-10

[Ba2+] * [SO42+] = s

s*(2s)2 = ksp

s*s = ksp = 1,1*10^-10 = s^2

√1,1*10^-10 = 1,049 *10^-5 M = s

Beregn opløseligheden af BaSO4 i 4 M HCl?

BaSO4 (s) -> Ba 2+ (aq) + SO42+ (aq)

HSO4- (s) -> SO42- + H+

Ka = [SO42-]* [H+]/[HSO4-] = 10^-1,99

c(HCl) = [H+] + [HCl]

[Ba2+] = [HSO4-] + [SO42-]

[HSO4-] = [Ba2+]  - [SO42-] = 1,1*10^-10

[SO42-] = 1,1*10^-10 / [Ba2+]

Ka = 4 M * ((1,1*10^-10/[Ba2+])/([Ba2+]-(1,1*10^-10/[Ba2+])) = 10^-1,99

[Ba2+] = 2,1 M

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. december 2012 af mathon

Beregn opløseligheden af BaSO4 i 4 M H2SO4:

           hvis H2SO4 tilnærmet betragtes som en 2-hydron stærk syre
haves
           [SO42- (aq)] = 4 M

           [Ba2+(aq)] • [SO42- (aq)] = 1,1·10-10 M2

           [Ba2+(aq)] • (4 M) = 1,1·10-10 M2

           [Ba2+(aq)] = (1,1·10-10 M2) / (4 M) = 2,75·10-11 M

når der ses bort fra den minimale tilførsel af SO42- ved til sætning af BaSO4

           [Ba2+(aq)] = [BaSO4]opløst = 2,75·10-11 M

dvs
           den molære opløseligehed af BaSO4 i 4 M H2SO4 er  2,75·10-11 M

 


Svar #2
02. december 2012 af Mumaliza (Slettet)

Dvs. mit første svar var korrekt, men det næste var forkert?

 

Men hvorfor H2SO4 og ikke HCl?

 


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2016 af lisa25 (Slettet)

Hej.

Jeg sidder med samme opgave. Hvorfor skriver du, at "Beregn opløseligheden af BaSO4 i 4 M H2SO4", men opgaven lyder "Beregn opløseligheden af BaSO4 i 4 M HCl"?

Er det fordi, at det dannede bundfald af BaSO4 ikke opløses ved behandling mrf 4 M HCl. Eller? Hvorfor skriver du H2SO4?


Skriv et svar til: Nogen der gider se, hvad der går galt i opgave om opløselighed, virkelig hastende...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.