Kemi

Reaktioner i krudt

09. december 2012 af Temari (Slettet) - Niveau: B-niveau

Anden delreaktion er optagelse af oxygen i brændslet svovl
= oxidation af svovl:
S + O2→  SO2
Der er en oxidation og en reduktion.
a. Vis dette ved at sætte oxidationstal på stofferne

- Her er oxidationstallet for S 0 og for O2 er det også 0. Så har S +IV i SO2.
 

b. Er den viste reaktion afstemt?

 

Er der nogen, der kan hjælpe med b og evt rette a'eren?


Svar #1
09. december 2012 af Temari (Slettet)

Nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

a. Kendetegnet ved en oxidations-reduktionsreaktion (eller redoxreaktion) er, at der sker en ændring - altid i form af både en stigning og et fald - af de indgående reaktionsdeltagers oxidationstrin. Der viser man netop, at der sker en sådan ændring ved at indikere oxidationstallene for aktuelle atomer; hvilket du på korrekt vis har gjort - du mangler dog også at opskrive oxidationstallet for oxygen i svovldioxid, som du nok ved er -II.
En ekstra ting man kan gøre i denne opgave er at tilføje, hvilken reaktant der reduceres og hvilket der oxideres:
- S går fra O.T.=0 til O.T.=+IV ; dvs. S må blive oxideret (får afgivet elektroner gennem reaktionen)
- O går fra O.T.=0 til O.T.=-II ; dvs. O må blive reduceret (får optaget elektroner gennem reaktionen)
En lille ting, du kan minde dig selv om, er, at O2 næsten altid bliver reduceret i redoxreaktioner, idet det er et kraftigt oxidationsmiddel.

b. Ja, det er den. Du kigger her på oxidationstrin, ladning og til sidst hydrogen (eftertjek med oxygen):
- Oxidationstrin: Samlet stigning skal give samlet fald. S stiger her med IV, mens de 2 O-atomer falder med 2 * II = IV.
- Ladning: Ingen ladninger.
- Hydrogen: Ingen hydrogenatomer.
- Oxygen: 2 på begge sider.
Dvs. afstemt.


Svar #3
10. december 2012 af Temari (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Reaktioner i krudt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.