Kemi

Reaktionen af en ikke-stærk syre i vand

13. december 2012 af Roselina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Dette er mit spørgsmål:

Reaktionen af en ikke-stærk syre i vand, herunder hvorfor ligevægten er forskudt til højre eller venstre.

Skal jeg bare sige at den svage syre ikke dissoscieres lige så let som den stærke, eller er der mere at sige?

Ligevægten er vel ikke skudt i en bestemt retning når det er en svag syre, så indstiller der sig vel en ligevægt, så man bruger pile, der går i begge retninger.

Har jeg totalt misforstået det, eller peger spørgsmålet i modsat retning af hvad svaret bliver?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2012 af kuerten15

Der opstår en ligevægt:

HA (aq) + H2O (l) = H3O+ (aq) + A- (aq), som kan simplificeres til:

HA (aq) = H+ (aq) + A- (aq)


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. december 2012 af mathon

og dermed

                                                      HA (aq)  +  H2O (l)    <--->  A- (aq)   +   H3O+ (aq) 
ligevægtsmolariteter              (1-α)·cs                                   α·cs            α·cs

ligevægtsbrøken

                                                      [A- (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                                      ------------------------- =  Ks       
                                                                 [
HA (aq)]

hvoraf
                                                         (α·cs)2
                                                        -------- =  Ks       
                                                       
(1-α)·cs

 

                                                         cs•α2
                                                        -------- =  Ks       
                                                       
(1-α)


                                                        cs•α2 + Ks•α - Ks = 0         0<α<1

                                             
                                                                -Ks + √(Ks2 + 4•Kscs)
                                                        α =  ----------------------------
                                                                              2cs


     til beregning af ioniseringsgraden
 


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2012 af mathon

i et Bjerrumdiagram er
syrebrøken

                                            x = 1 - α


Svar #4
17. december 2012 af Roselina (Slettet)

Tak. Jeg synes det blev en lille smule mere indviklet lige pludselig. Så jeg har ret i, at der bare indstiller sig en ligevægt eller hvordan...?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. december 2012 af kuerten15

Ja, der indstiller sig en ligevægt.


Svar #6
19. december 2012 af Roselina (Slettet)

Tusind tak!


Skriv et svar til: Reaktionen af en ikke-stærk syre i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.