Kemi

Opgave om airbag - natriumazid

25. september 2005 af HorseRider (Slettet)
Hey folks...
Sidder her med en tilsyneladende let opgave i kemi, og dog:

Opgaven:

2NaNH2 + N2O -> NaN3 + NaOH + NH3

Til fremstilling af 800kg NaN3 kræves 1500kg NaNH2.
Beregn udbyttet af NaN3 i procent af det teoretisk mulige.

Mine tanker er:

2m(NaN3)/m(NaNH2) = M(NaN3)/M(NaNH2) , mne det giver bare ikke rigtig mening...??

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Udgangspunktet må være, at der medgår 1500kg NaNH2 til produktionen. Antag, at reaktionen forløber fuldstændigt og beregn det teoretisk opnåelige udbytte af natriumazid (NaN3). Det er sædvanlige mængdeberegninger.

Sammenhold dernæst den beregnede masse med det oplyste (800kg).

//Epsilon

Svar #2
25. september 2005 af HorseRider (Slettet)

Vil det sige, at det ikke er rigtigt det, som er skrevet i #0 ??

man mangler jo oplysninger, for at kunne regne det teoretisk opnåelige udbytte af natriunazid...?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Der mangler ingen oplysninger. Du skal naturligvis selv slå de relevante molare masser op i et tabelværk. Stofmængden af NaNH2 er

n(NaNH2) = m(NaNH2)/M(NaNH2) = 1500kg/M(NaNH2)

og den teoretisk opnåelige stofmængde af natriumazid kan beregnes ud fra reaktionsskemaets koefficienter. Massen af natriumazid beregnes og sammenholdes efterfølgende med det faktiske udbytte (800kg).

//Epsilon

Svar #4
25. september 2005 af HorseRider (Slettet)

Jeg får det til 80%...!? Er det noget, der kan accepteres...:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Hmm...jeg får nu ganske vist 64%. Skriv dine beregninger, så finder vi ud af, hvor det eventuelt måtte være gået galt.

//Epsilon

Skriv et svar til: Opgave om airbag - natriumazid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.