Kemi

PH formler

28. december 2012 af perkas (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Når man skal regne pH af en opløsning af enten en stærk syre, svag syrer eller mellemstærk syrer er der opgivet nogle formler

Jeg er i tvivl om hvordan jeg ser hvilken formel jeg skal bruge?

Kigger man kun på pks værdien for at afgøre om den er svag eller skal man også se på koncentrationen af syren?

Og hvad gør man i et tilfælde at koncentrationen er lavere end 10^-7 da vil vands autoprotolyse have en virkning på pH??

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. december 2012 af mathon

stærke syrer
                                        pks < -1,7
                                        pH = -log(cs)

middelstærke syrer
                                       -1,7 < pks < 4
                                                      (-ks+√(ks2+4•ks•cs))
                                       pH = -log (  ---------------------)
                                                      (             2             )

svage syrer
                                        pks > 4
                                        pH = (1/2) • (pks - log(cs))

 

 

I en cs molær opløsning af en stærk, monoprot syre vil
     [H3O+] = cs hvis cs > 10-6 M
     [H3O+] = 10-7M hvis cs < 10-8 M

i det mellemliggende område kan pH beregnes således:

                                        [H3O+] = cs + [OH-]      da vandets autoprotolyse giver lige så mange H3O+ som OH-
dvs
                                        [H3O+] • [OH-] = [H3O+] • ([H3O+] - cs) = Kw = 10-14 M

hvoraf
                                        [H3O+] = x kan beregnes af

                                        solve(x*(x-10^-7= 10^-14,x) | x>0
         For cs = 10-7 M
         fås således
                                        [H3O+] = 1,62·10-7 M     og     pH = -log(1,62EE-7) = 6,8




 


Svar #2
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Tak Marthon:

Kan du hjælpe mig med:


Hvilken af følgende opløsninger har størst pufferkapacitet
0.1M ethansyre og 0.01M ethanoat (pks=4.76, pkb=9.24)
0.05M ethansyre og 0.05M ethanoat (pks=4.76, pkb=9.24)
0.1M svovlsyre og 0.1M hydrogensulfat (pks=-3, pkb=17)
 

Skal jeg indsætte i pufferligningen eller hvordan løser jeg denne opgave?


pH i en blanding af 0.1mol phosphorsyre og 0.1mol natriumdihydrogenphosphat (H3PO4/NaH2PO4)
H3PO4(aq) + H2O (l) ↔ H2PO4 (aq) + H3O+ (aq)
pH = pks+log?(nb/ns) = 2.12+log?(  0.1mol/0.1mol  ) = 2.12
 

Er  ovenstående rigtig?

pH i en blanding af 0.1mol phosphorsyre og 0.1mol natriumdihydrogenphosphat og 0.1 natriumhydroxid
Dvs. der tilsættes nu
H3PO4(aq) + OH- (aq) ↔ H2PO4 (aq) + H2O (l)

Men er ikke lige med i denne opgave idet jeg får at skulle dividere med 0 i log(nb/ns) i pufferligningen?

Gør jeg noget forket


Svar #3
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Du må undskylde marathon jeg stiller så mange spg:

men ser jeg så bare ud fra forlmerne at:

a) 1.0*10-3M, pKs=5.0 (Cs>>Ks : ergo svag syre)


b) 1.0*10-3M, pKs=1.0 (Ks>>Cs: ergo stærk syre)

c)1.0*10-9M, pKs=3.0 (Cs<<<Ks: men her er koncentrationen så lille at pH=7) 

d)1.0*10-7M, pKs=8.0

e)1.0*10-3M, pKs=3.0

f)1.0*10-6M, pKs=4.0

 

Osv, kan jeg bare på denne måde indse hvilke formel der skal bruges? Er det rigtig forstået at man altid kan bruge formlen for pH=-log[(Ks/2+sq((Ks^2)/4+Ks*C)] selvfølgelig pånær hvis koncentration af syren er så lav at vands autoprotolyse spiller en rolle


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. december 2012 af mathon

 

    pufferkapaciteten
                                                                   10-pks • 10-pH
                                   β = 2,303 • (cs+cb) • ------------------
                                                                   (10-pks + 10-pH)2


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. december 2012 af mathon

      syrens styrke
                                  afgøres ikke af koncentrationen men af pks

      som skrevet i #1


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. december 2012 af mathon

0.1 M svovlsyre og 0.1 M hydrogensulfat (pks=-3)

er ikke en pufferopløsning, da svovlsyre er en stærk syre


Svar #7
28. december 2012 af perkas (Slettet)

spg1: Er ikke lige med på dit svar i citat 4? det er isisB bogen jeg sidder med - kan ikke lige genkende den formel?

 

spg2: Jeg vil regne disse nedenstående opgaver, men er lidt forvirret? kan du hjælpe mig med dem?

Opgave 1

pH i en blanding af 0.1mol phosphorsyre og 0.1mol natriumdihydrogenphosphat (H3PO4/NaH2PO4)
H3PO4(aq) + H2O (l) ↔ H2PO4 (aq) + H3O+ (aq)
pH = pks+log?(nb/ns) = 2.12+log?(  0.1mol/0.1mol  ) = 2.12
 

Er  ovenstående rigtig?

Opgave 2

pH i en blanding af 0.1mol phosphorsyre og 0.1mol natriumdihydrogenphosphat og 0.1 natriumhydroxid
Dvs. der tilsættes nu
H3PO4(aq) + OH- (aq) ↔ H2PO4 (aq) + H2O (l)

Men er ikke lige med i denne opgave idet jeg får at skulle dividere med 0 i log(nb/ns) i pufferligningen?

Gør jeg noget forket

spg3: I isisB står der man skal sammenligne Ks med Cs? Går udfra det er fordi man antager fx i formlen med svage syrer at man har meget lidt der er dissocieret i forhold til den formelle koncentration. Men hvad vil du gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. december 2012 af mathon

Hvilken af følgende opløsninger har størst pufferkapacitet
0.1 M ethansyre og 0.01 M ethanoat (pks = 4.76)

                                   pH = 4,76 + log(0,01/0,1) = 3,76

                                                                     10-4,76 • 10-3,76
                                   β = 2,303 • 0,11 • ----------------------      = 0,032
                                                                    (10-4,76 + 10-3,76)2

   

0.05 M ethansyre og 0.05 M ethanoat

                                   pH = 4,76 + log(0,05/0,05) = 4,76

                                                                   (10-4,76)2
                                   β = 2,303 • 0,11 • ---------------    = 0,058
                                                                   (2
10-4,76 )2

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. december 2012 af mathon

pH i en blanding af 0.1mol phosphorsyre og 0.1mol natriumdihydrogenphosphat og 0.1 natriumhydroxid
Dvs. der tilsættes nu
H3PO4(aq) + OH- (aq) ↔ H2PO4 (aq) + H2O (l)

Men er ikke lige med i denne opgave idet jeg får at skulle dividere med 0 i log(nb/ns) i pufferligningen?

Gør jeg noget forket

 

 

                  opløsningen er ikke en puffer, hvorfor du ikke kan beregne ud fra pufferligningen


Svar #10
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Hvordan ser jeg om noget er et puffersystem?


Svar #11
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Hvorfor er dette ikke et puffersytem - vi har en syre og dens korresponderende base ) pKs er 2.12 - den ligger i området for svage syrer?


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. december 2012 af mathon

de 0.1 mol phosphorsyre omdannes af 0.1 mol natriumhydroxid til yderligere 0,1 mol natriumdihydrogenfosfat,
hvorefter
                     opløsningen er en 0,2 M
natriumdihydrogenfosfat

                                        pH = (1/2) • (pks - log(cs))

                                        pH = (1/2) • (7,20 - log(0,2)) = 3,9
 

 


Svar #13
28. december 2012 af perkas (Slettet)

men det er et puffer system i denne opgave fordi vi har lige meget af basen og syren?

Opgave 1

pH i en blanding af 0.1mol phosphorsyre og 0.1mol natriumdihydrogenphosphat (H3PO4/NaH2PO4)
H3PO4(aq) + H2O (l) ↔ H2PO4 (aq) + H3O+ (aq)
pH = pks+log?(nb/ns) = 2.12+log?(  0.1mol/0.1mol  ) = 2.12


Brugbart svar (1)

Svar #14
28. december 2012 af mathon

opgave 1 er OK


Svar #15
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Jeg er ikke sikker på at du fik svaret på mit spg (kan jeg godt forstå da jeg kaster rundt med spg :) )

Hvordan vil du se ud fra dette hvilken formel du skal bruge - vil du evt skrive ned hvad du tænker i hvert tilfælde??

a) 1.0*10-3M, pKs=5.0 (Cs>>Ks : ergo svag syre)
 

b) 1.0*10-3M, pKs=1.0 (Ks>>Cs: ergo stærk syre)

c)1.0*10-9M, pKs=3.0 (Cs<<<Ks: men her er koncentrationen så lille at pH=7)

d)1.0*10-7M, pKs=8.0

e)1.0*10-3M, pKs=3.0

f)1.0*10-6M, pKs=4.0



I isisB står der nemlig nogle betingelser for Cs og Ks før man kan bruge de forenklet formler


Brugbart svar (1)

Svar #16
28. december 2012 af mathon

en puffer er en opløsning indeholdende
en ikke for lille koncentration
af
                              en svag syre
                  og
                              dens korresponderende svage base


Brugbart svar (1)

Svar #17
28. december 2012 af mathon

a) 1.0*10-3 M, pKs = 5.0 svag syre

b) 1.0*10-3 M, pKs = 1.0  middelstærk syre

c) 1.0*10-9 M, pKs = 3.0 middelstærk syre

d) 1.0*10-7M, pKs = 8.0 svag syre

e) 1.0*10-3 M, pKs = 3.0  middelstærk syre

f) 1.0*10-6 M, pKs = 4.0  middelstærk - grænsende til svag syre


Svar #18
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Hvis du så skulle beregne pH for hver især hvad får du da?

For jeg er i tvivl om hvordan jeg så skal håndterer koncentrationerne? kan jeg se dine udregninger?


Brugbart svar (1)

Svar #19
28. december 2012 af mathon

 

                             genlæs #1 og brug formlerne som angivet                ks = 10-pks


Svar #20
28. december 2012 af perkas (Slettet)

Ok, det gør jeg lige!

har lige et spg mere:

To glas indeholder opløsninger af syrer i vand, og begge opløsninger har en pH på 2.0. Den ene opløsning er saltsyre og den anden er flussyre. Beregn syrernes koncentrationer
 

Jeg vil bruge pH=-log[(Ks/2+sq((Ks^2)/4+Ks*C)] og isolere C i denne formel, men det er som om jeg kun får noget der ser fornuftigtigt uf for HCl og ikke flussyre?

Jeg får ved HCl: 0.01M mens flussure giver noget hen imod de 15M?

Hvorfor kan jeg ikke bruge denne formel til at beregne Cs for flussyre?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.