Kemi

Lewisstruktur, reaktion, pH

07. januar 2013 af Saraah91 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave 7
Hypochlorsyre, HOCl, er en syre med pKa = 7,53. Natriumsaltet af hypochlorsyre (natrium
hypochlorit, NaClO) bruges bl.a. som blegemiddel og til disinfektion af drikkevand.

1) Optegn Lewisstrukturen for HOCl og angiv geometrien omkring det centrale iltatom.

      #   #

H#O#Cl#
     #   #

#= := 2 elektroner

H har 1 elektron i yderste skal
O har 6 elektroner i yderste skal
Cl har 7 elektroner i yderste skal
1+6+7= 14 elektroner i alt.

Geometrien for stoffet er lineær. H-O-Cl

 

Betragt 50 mL af en 0,150 M NaClO-opløsning.
2) a) Opskriv reaktionsskemaet for hypochlorits, ClO−, reaktion med vand.

jeg har fået det til endten det her

ClO-+H2O --> HClO- + OH

eller det her


ClO-+H2O --> HOCl + OH

( Hvilken af dem er rigtige?)

b) Beregn pH i NaClO-opløsningen.

(Er NaClO en syre? fordi jeg skal vide hvilken pH ligning jeg skal bruge. skal jeg bruge den overstående pKa=7.53? eller? jeg har lidt svært ved dette, det kunne være godt hvis nogen kunne hjælpe mig hvordan jeg skulle løse opgaven)


Skriv et svar til: Lewisstruktur, reaktion, pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.