Fysik

Svingende systemer.

08. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Hvordan skabes svingninger med en fjeder... 

Jeg mener hvis man har en ophængt masse ved en ´fjeder, hvordan kan det være at den svinger frem til tilbage, når krafterne på fjederen burde ophæve hinanden. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er kun ligevægt mellem kræfterne i den stilling, hvor -k·y = m·g , (hvis fjederen er ophængt lodret). Hvis massen har en hastighed i denne stilling, vil den svinge omkring en ligevægtsstilling.


Svar #2
08. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

men hvordan forekommer denne svingning præcist.. kunne forestille mig at den ene kraft bliver større end den anden skifte, men hastigheden må vel skabes af en kraft..

Bliver fjederkonstanten ændret hvis der kommer en masse på fjederen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fjederkonstanten skulle ikke ændre sig, med mindre massen er så stor, at den varigt kan ændre fjederens elastiske egenskaber.

Hvis fjederen er ophængt lodret, og vælges en lodret y-akse pegende opad, vil kraften på massen i lodret retning være

F = -mg +ky = m·y''


Svar #4
09. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Men den beskriver jo bare positionen.. jeg mener hvordan skabes svingningen præcist..


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Svingningen skabes ved at slippe massen og fjederen i en bestemt position med en bestemt hastighed. Derved realiserer man en bestemt løsning til differentialligningen i #3.


Svar #6
09. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

ahh.. det giver stadig ikke mening..

Hvad gør at at den svinger frem og tilbage.. selve svingningen..


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den resulterende kraft varierer med positionen.


Svar #8
09. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Ja.. men hvordan ændrer den retning.. 
Du unskylde hvis er for irreterende..

Jeg kraften i yderpunktet kan da kun være den længde større end mg for at kunne trække den tilbage til ligevægt, men alligevel trækker den helt til et andet nulpunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når massen bliver trukket til en position, hvor fjederkraften er i balance med tyngdekraften, fortsætter den jo sin bevægelse, hvis hastigheden her ikke er lig med 0.


Svar #10
09. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Så det du siger at kraft og hastighed er 2 uafhængige begreber..  så lad mig omformulere.. hvordan ændrer hastigheden retningen, og hvordan dæmpes den ned?


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hastighedens ændring er jo accelerationen:

dv/dt = a = F/m .


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:   Lad os antage, at svingningerne er sinusformede. Det betyder, at hastigheden v kan skrives på formen:

v(t) = k * sin( ωt ),

og dermed at accelerationen a kan skrives:

a(t) =  dv(t)/dt = k*ω*cos( ωt )

Så kurverne for v(t), a(t), F(t) er faseforskudte ( 90º ). Prøv at tegne disse kurver, og du vil, netop på grund af faseforskydningen se, at balancen i sig selv er svingende.


Skriv et svar til: Svingende systemer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.