Matematik
forstørrelses faktor
27. september 2005 af
LarsUlri (Slettet)
Nogen der kan forklare mig noget om forstørrelses faktor?
Svar #1
27. september 2005 af fixer (Slettet)
Jeg antager du mener i forbindelse med ensvinklede trekanter ?
Den kan illustreres ved et eksperiment:
Tegn en trekant på et stykke papir. Læg papiret i kopimaskinen og sæt forstørrelsen på maskinen til f.eks. 1.5. Ud kommer en kopi af den originale trekant, men hvor alle sider er netop 1.5 gang længere end på originalen. Trekanterne er med andre ord ensvinklede.
Formelt kan vi skrive, at hvis vinklerne i originaltrekanten hedder A, B og C og sidelængderen er a,b og c, så vil en forstørrelsesfaktor på k resultere i en trekant A_1B_1C-1 hvor det om vinklerne gælder
A_1 = A, B_1 = B, C_1 = C
og om sidelængderne gælder
a_1 = ka, b_1 = kb, c_1 = kc
Bemærk at hvis 0<k<1 er der egentlig tale om en formindskelsesfaktor.
Den kan illustreres ved et eksperiment:
Tegn en trekant på et stykke papir. Læg papiret i kopimaskinen og sæt forstørrelsen på maskinen til f.eks. 1.5. Ud kommer en kopi af den originale trekant, men hvor alle sider er netop 1.5 gang længere end på originalen. Trekanterne er med andre ord ensvinklede.
Formelt kan vi skrive, at hvis vinklerne i originaltrekanten hedder A, B og C og sidelængderen er a,b og c, så vil en forstørrelsesfaktor på k resultere i en trekant A_1B_1C-1 hvor det om vinklerne gælder
A_1 = A, B_1 = B, C_1 = C
og om sidelængderne gælder
a_1 = ka, b_1 = kb, c_1 = kc
Bemærk at hvis 0<k<1 er der egentlig tale om en formindskelsesfaktor.
Skriv et svar til: forstørrelses faktor
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
