Kemi

Reaktionskema for oxid-ioner blandet med vand

14. januar 2013 af Mulle15 (Slettet)

Hej.

Opgaven går ud på, at lave en opløsning med 50mL H2O og 0,06g CaO. Mål væskens pH før og efter opløsning af CaO.

Spørgsmålet lyder så, hvilke reaktionsskemaer, der skal laves for at forstå, hvad der sker når oxid-ioner blandes med vand?

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre, og vil gerne have en simpel forklaring og beregning af spørgsmålet, så jeg forstår det.

På forhånd tak.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2013 af mathon

 

                                 CaO (s)   +   H2O (l)   --->   Ca(OH)2 (aq)   --->   Ca2+ (aq)   +   2 OH- (aq)
                                                                                                           da al
Ca(OH)2'en er opløst

 

opløseligheden ved 20ºC er  0,165 g / 100 mL = 0,0825 g / 50 mL
hvorfor al Ca(OH)2 er opløst

M(CaO) = 56,08 g/mol

     antal mol OH- =
                                    n = 2 • (0,06 g) / (56,08 g/mol) =  2 • (0,00107 mol) = 0,00214 mol

                                    [OH-] = n/V = (0,00214 mol) / (0,050 L) = 0,0428 M

                                    pOH = -log(0,0428) = 1,37

                                    pH = 14 - pOH = 14 - 1,37 = 12,63


Svar #2
14. januar 2013 af Mulle15 (Slettet)

Kan jeg få en nærmere detaljeret forklaring på, hvordan opløsningen foregår? Mht. ph-værdien er ikke særlig relevant for mig. Derudover kan du afkræfte dette eksempel, hvis ja, begrund venligst:

CaO (s)   +   H2O (l)   --->   Ca2+ + O2- + H2O
o2- + h2o -> H202

Jeg kom frem til dette resultat, idet der i min opgaveformulering står "når oxid-ioner blandes med vand", som der sker i min sidste reaktionsskema.

 


Skriv et svar til: Reaktionskema for oxid-ioner blandet med vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.