Kemi

Beregning af opløselighed hvor der tages hensyn til vands ionprodukt.

17. januar 2013 af MissClarkson (Slettet)

Hej :) Håber at nogen kan hjælpe..

Opløselighedsproduktet for Zn(OH)2 er bestemt til L = 10^–16,5 M^3. Beregn opløseligheden af Zn(OH)2 i rent vand. Vandets ionprodukt Kv = 1,0 · 10–14 M^2.

Hvordan beregner man opløseligheden når man skal tage hensyn til vands ionprodukt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2013 af mathon

beregning uden indflydelse fra vand

      når den molære opløselighed  af Zn(OH)2 er s
      haves

                      for                    
                                             Zn(OH)2 (s)   +   H2O (l)   <--->   Zn2+ (aq)   +   2 OH- (aq)
   molære koncentrationer                                                                s                     2s
      ionproduktet
                                  [Zn2+ (aq)] • [OH- (aq)]2 = 10-16,5 M3

                                 s • (2s)2 = 10-16,5 M3

                                 4s3 = 10-16,5 M3

                                 s = ( (10-16,5 M3) / 4 )1/3 = 2,0·10-6 M

med
             [OH-] = 2s = 2 • (2,0·10-6 M) =  4,0·10-6 M   hvilket er 40 gange ca.-koncentrationen af [OH-] i rent
             vand, hvorfor vandets autoprotolyse ikke har nævneværdig indflydelse på [OH-].


Svar #2
17. januar 2013 af MissClarkson (Slettet)

Hvad er det du gør i det sidste step?


Svar #3
17. januar 2013 af MissClarkson (Slettet)

Har fundet ud af det :) Tusind tak 


Skriv et svar til: Beregning af opløselighed hvor der tages hensyn til vands ionprodukt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.