Kemi

pH - vand med syre

19. januar 2013 af Cecillie95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med en rapport omkring puffersystem. Mit spørgsmål lyder som følgende: 

Beregn de teoretiske pH-værdier, både før og efter tilsætningen af syre og base. Vis beregningerne (et eks. på hver "type er, dvs. en med syre i rent vand, en med base i rent vand, en med syre i en puffer og en med base i en puffer).

Vi tilsatte 10 mL 0,1 M HCl til vand. Jeg skal altså nu beregne det teoretiske pH-værdi.

 

                H2O + HCl --> H3O + Cl-

Før                      0,001M

Efter                     

Hvordan pokker skal jeg kunne vide, hvad koncentrationen er af henholdsvis H3O og Cl????


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2013 af mathon

 

                     "Vi tilsatte 10 mL 0,1 M HCl til vand"       men til hvor meget vand?


Svar #2
19. januar 2013 af Cecillie95 (Slettet)

50 mL vand


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2013 af mathon

syrens volumen bliver 60gange større

hvoraf
                     cny = (1/60) • c = (1/60) • (0,001 M) = 1,67·10-5 M

                     pH = -log([ H3O+ ]) = -log(1,67·10-5]) = 4,8


Svar #4
19. januar 2013 af Cecillie95 (Slettet)

Går ud fra, at du får 60 fra 50 mL + 10 mL ? 

Men burde det ikke kunne beregnes ud fra n = V*c

Altså: 0,06 L * 0,001 M

Så får jeg bare en pH på 4,22 ? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. januar 2013 af mathon

rettelse til #3

   jeg fik regnet videre med din forkerte koncentration

 

   syrens volumen bliver 60 gange større

   hvoraf
                     cny = (1/60) • c = (1/60) • (0,1 M) = 1,67·10-2 M

                     pH = -log([ H3O+ ]) = -log(1,67·10-2]) = 1,8

             

    

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. januar 2013 af mathon

 

      antallet af mol HCl er det samme efter efortyndingen

                 så du kan opstille

                                                           (0,060 L) • cefter = (0,010 L) • (0,1 M)

                                                           cefter = (0,010 / 0,060) • (0,1 M)

                                                           cefter = (1/6) • (0,1 M) = 1,67·10-2 M

                                                           pH = -log([ H3O+ ]) = -log(1,67·10-2]) = 1,8

endnu en rettelse til #3

   jeg fik regnet videre med din forkerte koncentration

 

   syrens volumen bliver 6 gange større

   hvoraf
                     cny = (1/6) • c = (1/6) • (0,1 M) = 1,67·10-2 M

                     pH = -log([ H3O+ ]) = -log(1,67·10-2]) = 1,8

             

    

 

 


Svar #7
19. januar 2013 af Cecillie95 (Slettet)

Det var også, hvad jeg fik regnet mig frem til :) Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: pH - vand med syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.