Kemi

Syrer og baser

20. januar 2013 af Solvejens (Slettet) - Niveau: B-niveau

Methansyre, HCOOH, er en middelstærk syre med styrkeksponenten pKS = 3,75.

Beregn den brøkdel af syren, som er omdannet til dens korresponderende base, α = [B] / cS

ved følgende tre koncentrationer:

a) cS = 0,1 mol/L

b) cS = 0,01 mol/L

c) cS = 0,001 mol/L

Beskriv sammenhængen mellem den formelle koncentration af syren og omdannelsesgraden af syren.


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. januar 2013 af mathon

 

                                                 HCOOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   HCOO- (aq)   +   H3O+ (aq)
ligevægtsmolariteter           (1-α)•cs                                              α•cs                     α•cs


           ligevægtsbrøken giver
                                                                [HCOO- (aq)] • [H3O+ (aq)]
                                                                 -------------------------------  =  Ks
                                                                           [HCOOH (aq)]

hvoraf
                                                                (α•cs)2
                                                                 -------- =  Ks
                                                               (1-α)•cs

                                                                         α2
                                                             cs  •  ------ =  10-pKs
                                                                     (1-α)

 

                                                                        α2
                                                             cs  •  ------ =  10-3,75
                                                                      (1-α)

som CASberegnes
for 3 forskellige koncentrationer cs
som

                                                       solve((x2/(1-x)) • c = 10^(-3,75),x) | x>0 and x<1       med  x = α          



                                                       

                                                            [HCOOH (aq)]  =  (1-α)•cs                        


Skriv et svar til: Syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.