Fysik

Hvor langt bevæger stenen sig i vandret retning, inden den lander?

27. januar 2013 af Rolfmeister (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!

 

Jeg har problemer med en fysik opgave! Måske er der nogen her, der kan hjælpe mig! Opgaven lyder således:

 

En mand vil imponere sin kæreste ved at kaste en sten i vandet fra toppen af Møns Klint, der på dette sted er 96m høj. Han kaster stenen vandret ud med farten 18m/s.

 

a) Hvor langt bevæger stenen sig i vandret retning, inden den lander?

b) Hvilken lodret hastighed har stenen, når den lander?

c) Hvilken fart har stenen, når den lander?

d) Hvor langt kommer stenen ud, hvis den i stedet kastes skråt opad med samme begyndelsesfart og elevation 30°.

 

På forhånd tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er bevægelse med konstant hastighed i vandret retning, og bevægelse med konstant acceleration i lodret retning, hvor man starter med hadtigheden 0 i lodret retning. Beregn først, hvor lang tid det tager at falde de 96m. Beregn så, hvor langt stenen bevæger sig i vandret retning i det samme tidsrum.


Svar #2
27. januar 2013 af Rolfmeister (Slettet)

Undskyld, det var lidt forvirrende.

 

Skal jeg ikke bruge formelen for kastevidde (xmax = ν0· sin2α/g) til at besvare spørgsmål a?


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. der er ikke tale om generelt skråt kast, men om et kast, der starter med hastigheden i vandret retning. Hastigheden i lodret retning starter derfor med 0 m/s . Derfor beregnes faldtiden ved at betragte det frie fald i lodret retning. Benyt

s = -(1/2)·g·t2

hvor man løser t for s = -96m .


Skriv et svar til: Hvor langt bevæger stenen sig i vandret retning, inden den lander?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.