Matematik

Funktioner

02. februar 2013 af Ristedorte (Slettet) - Niveau: A-niveau

Goddag

Jeg er i gang med en opgave, hvor en funktion er givet ved:

 

f(x) = 1/4x2 – ½.

 

Spørgsmålene lyder:

 

2. Bestem førstekoordinaten x1 til denne tangents skæringspunkt med x-aksen.

3. Bestem ligningen for tangenten til grafen i punktet (x1, f(x1)).

 

Skal jeg her sætte den differentierede funktion lig med 0 og finde x, for derefter at indsætte x-værdien i henholdsvis f(x) og     f´(x)? Jeg får x til at være lig med 0. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2013 af nielsenHTX

du har ikke sagt hvad der gælder om x1, skriv hele opgaven...


Svar #2
02. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Givet funktion f med forskriften: f(x) = 1/4x2 – ½.

1. Bestem ligningen for tangenten til grafen i punktet (3.2 f(3.2)).

f(x) = 1/4x2 - ½
f´(x) = ¼ * 2x
f(3.2) = ¼ * 3.2 - ½ = 2.06
f´(3.2) = ¼ * 2 * 3.2 = 1.6
y = f’(x0) (x – x0) + f(x0) = 1.6x + 2.06

2. Bestem førstekoordinaten x1 til denne tangents skæringspunkt med x-aksen.

f´(x) = 0
¼ * 2x = 0 ? 2x = 0 ? x = 0
x1 = 0 * 1 = 0

3. Bestem ligningen for tangenten til grafen i punktet (x1, f(x1)).

f(0) = ¼ * 02 – ½ = -1/2
f´(0) = ¼ * 0 * 0 = 0
y = f’(x0) (x – x0) + f(x0) = 0x + 2.06


4. Bestem førstekoordinaten x2 til denne tangents skæringspunkt med x-aksen.
 
 

Dette er hele opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2013 af nielsenHTX

#2

1. du glemmer  f '(x0)*x0 så din b-værdi er ikke korrekt.

y=1.6*x-3.06

2. løs y=0 altså 1.6*x-3.06=0   der x er dit førstekoordinat.

3. x0 er så en anden værdi. men eller rigtigt.

4. løs igen y=0.

 


Svar #4
02. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Tak for svaret, men hvor får du f`(x0) * x0 fra? B er da den værdi, der er resultatet af f´(x0) - altså f´(3.2)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2013 af mathon

 

                                                         b = f(xo) - f '(xo)•xo


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2013 af nielsenHTX

#4

Tangentligningen er y=f '(x0)(x-x0)+f(x0)=f '(x0)*x-f '(x0)*x0)+f(x0) hvor hvis man sammenligner med y=ax+b så er

a=f '(x0) og b=f(x0)-f '(x0)*x0  hvor det altså er det sidste led du ikke har taget med.


Svar #7
02. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Mange tak, skal I have.


Svar #8
02. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Jeg har et spørgsmål. Jeg har fundet x1 til at være = 1.9, så skal man da bestemme f(1.9) samt f´(1.9)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2013 af nielsenHTX

#8 x1=1,9125 men ellers ja


Svar #10
02. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Tak.


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.