Fysik

Tryk og tyngdekraft

05. februar 2013 af EStormholt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle.

Vi sidder med en opgave om tyngdekraft, hvor vi vil modbevise tyngdekraften via det simple forsøg med vandet, glasset og pappet. For at udføre dette skal vi kunne forklare sammenhængen mellem tryk og tyngdekraft.

Hvad er sammenhængen mellem tryk og tyngdekraft?

På forhånd tak.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. februar 2013 af mathon

 
      tyngdekraften på en cylinderformet væske/luftart med højden h, grundfladen A og densiteten ρ

      er
                                F = m • g = (V • ρ) • g = h • A • ρ • g

     tryk er kraft pr arealenhed

                                p = F/A = (h • A • ρ • g) / A

                                p = h • ρ • g = (9,81 N/kg) • h • ρ

                                h • ρ = p/(9,81 N/kg)    som er konatant ved konstant tryk p

      hvis vi sammenligner højden af
       
                                                                 kviksølv                  og                 vand       ved trykket 101325 Pa
haves
h = (10328,7 kg/m2) / ρ                  0,76 m = 760 mm                               10,33 m
  

 

 

          Luften trykker på papskiven nedefra og op med et tryk på 1033 cm H2O, medens det i det omvendte
          cylinderglas sig befindende vand trykker nedefter med ca. 30 - 40 cm H2O.


 

 


Skriv et svar til: Tryk og tyngdekraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.