Kemi

Redoxreaktion - opgave

05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder fast med følgende opgave.

 

Dichlor kan fremstilles efter følgende Ikke afstemte reaktionsskema:
MnO2 + Cl-  ->  Mn2+ + Cl2
1) Afstem reaktionsskemaet på ionform i sur opløsning.
2) Afstem reaktionsskemaet med formelenheder (støchiometrisk), idet der benyttes overskud af saltsyre.
3) Beregn hvor mange m3 dichlor, der maksimalt kan dannes ud fra 1,00 kg MnO2 ved 0  °C og 101,3 kPa (1 atm).
4) Beregn hvor mange L 8,00 M saltsyre, der skal anvendes til at omsætte 1,00 kg MnO2.

 

Hvordan skal jeg afstemme reaktionsskemaet på ionform (sur opløsning)?
Formeleheder (støchiometrisk) hvad menes der med det?
Skal jeg vha. den periodske system, beregne hvormange m3 dichlor der kan dannes, men hvordan.

Er hel blank, som I kan hører.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2013 af mathon

 

                                  +4                 -1           +2             0
                                   MnO2    +    Cl-  --->  Mn2+   +   Cl2


Svar #2
05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Er den den afstemte reaktionsskema?


Svar #3
05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Er det, det afstemte reakionsskema?*

Hvordan skal jeg forstå dette?


Svar #4
05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

2MnO2 + 4Cl- ---> 2Mn2+ + 2Cl2

Sådan der?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2013 af mathon

1)

 

       ned   op   antal
Mn    2               1
Cl             1        2
 

                                     MnO2    +   2 Cl-  --->  Mn2+   +   Cl2

afstemning af ladning

                                     MnO2    +   2 Cl-   +    4 H+  --->  Mn2+   +   Cl2

afstemning af hydrogen

                                     MnO2    +   2 Cl-   +    4 H+  --->  Mn2+   +   Cl2   +   2 H2O

oxygen stemmer


reaktionsskemaet på ionform i sur opløsning

                                     MnO2 (s)    +   2 Cl- (aq)   +    4 H+ (aq)  --->  Mn2+ (aq)   +   Cl2 (g)   +   2 H2O (l)

 

Brugbart svar (1)

Svar #6
05. februar 2013 af mathon

2)

reaktionsskemaet med formelenheder (støchiometrisk), idet der benyttes overskud af saltsyre
 

                                     MnO2 (s)    +   4 HCl (aq)   --->  MnCl2 (aq)   +   Cl2 (g)   +   2 H2O (l)


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. februar 2013 af mathon

3)



reaktionsskemaet med formelenheder (støchiometrisk), idet der benyttes overskud af saltsyre

                                                    MnO2 (s)    +   4 HCl (aq)   --->  MnCl2 (aq)   +   Cl2 (g)   +   2 H2O (l)
ækvivalente mængder                 1 mol                                                               1 mol
                                                    86,94 g                                                           1 mol
                                                    1000 g                                                                x

         forholdsregning
                                                      x / (1 mol) = (1000 g) / (86,94 g) = 11,5022

                                                      x = 11,5022 • (1 mol) = 11,50 mol

    idealgasligningen
    giver
                                                      V(CO2) = (n • R • T) / p

                                                      V(CO2) = ((11,50 mol) • (8,31 Pa·m3/(mol·K)) • (273 K)) / (101300 Pa) =
                                                                                                                                                 0,258 m3


Brugbart svar (2)

Svar #8
05. februar 2013 af mathon

4)

             stofmængdeforhold
                                                           HCl : Cl2 = 4 : 1

                                                      11,50 mol Cl2 ækvivalerer 4 • (11,50 mol) = 46 mol HCl

    til produktion af 1,00 kg MnO2
    ved 0°C og 101,3 kPa kræves
    af 8,00 M HCl
                                                       46 mol = V • (8,00 mol/L)

                                                       V = (46 mol) / (8,00 mol/L) = 5,75 L
                                                           

 


Svar #9
05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Hvad gør man så hvis man skal beregne hvor mange L 8,00 M saltsyre, der skal anvendes til at omsætte 1,00 kg MnO2.?
Er der en specifik formel?


Svar #10
05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Når på den måde, takker for hjælpen!


Svar #11
05. februar 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

Tænkte, hvis jeg skal afstemme Br2 + Cl2 --> BrO3- + Cl-
som ionform. Altså ligesom der hvor du sat 4H+ og H20. Er det præcis det samme jeg skal gør?
Men hvorfor lige 4H+?


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. februar 2013 af mathon

  

            ...det er ikke det samme, da processen i #11 foregår i basisk opløsning


Skriv et svar til: Redoxreaktion - opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.