Matematik

Eksponentiel funktion, hjæælp? :)

12. februar 2013 af lelelelelele (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! jeg har brug for lidt hjælp til b'eren i opgaven. Og regner lidt med at a'eren er rigtig. :)

Opgaven lyder:

Vægten af et tropisk nåletræ kan beskrives ved modellen
    

y = 0,31⋅ d^2,11

hvor d er diameteren i cm ved træets fod, og y er vægten af træet i kg.


a) Hvad er vægten af et tropisk nåletræ med en diameter på 15 cm?

Svar: Vi sætter 15cm ind på d’s plads. Dvs: y=0,31·15^2,11=93,95kg

Nu kommer mit problem...


b) Hvad er diameteren af et tropisk nåletræ, der vejer 150 kg?

Hvordan er det nu lige jeg gør det? er helt rundt på gulvet...


c) Hvis et tropisk nåletræ har dobbelt så stor diameter som et andet, hvor mange
  gange er dets vægt så større?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

b) Man skal løse ligningen

150 = 0,31 · d2,11 , dvs.

d = (150/0,31)1/2,11


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2013 af TulleRambo (Slettet)

Jeg har også brug for hælp til denne opgave men helst opgave c...

ved ikke hvordan jeg skal løse den, hvis der er en der kan hjælpe vil det være meget dejligt :)

tak på forhånd...


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beregn

[ (y(2d) - y(d)) / y(d) ] · 100%

ved at benytte den givne forskrift

y(d) = 0,31 · d2,11


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2013 af TulleRambo (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt kan du ikke uddybe det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man betragter et træ med diameteren d. Dets vægt er y(d) . Et træ med den dobbelte diameter har vægten y(2d) .

Udtrykket, jeg gav i #3 benyttes til at beregne den procentuelle ændring i det store træs vægt. Men egentlig spørges der i opgaven om størrelsen

y(2d) / y(d)

der så kan beregnes ved at indsætte forskriften i udtrykket.


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. maj 2013 af mathon

 c)                          

                                y = 0,31 d2,11

      hvoraf

                               y2/y1 = (d2/d1)2,11      som med (d2/d1) = 2
      giver
                               y2/y1 = 22,11 = 4,3

                Vægten af det tropisk nåletræ med dobbelt diameter er således 4,3 gange så stor.

 

                              

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2013 af TulleRambo (Slettet)

taak for hjælpe... :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2013 af flomse (Slettet)

-Hej, jeg forstår ikke helt den besvarelse. Skal der ikke stå nogle tal på d's plads? og i så fald hvilke tal? vh. Flomse


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2013 af mathon

   #8    

                                               Fy = Fxa

 

           y-forholdet er lig med x-forholdet opløftet i a'te.

          Kendes det ene forhold, kan det andet forhold beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2013 af flomse (Slettet)

Jeg har fanget den nu. dog ikke med Fy = Fx opløftet i a'te. hvilke tal skal der stå på Fy og Fx's plads, hvis jg vælger at bruge den formel? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2013 af flomse (Slettet)

Endnu et spørgsmål: hvordan udleder jeg om det er er en ekspontiel funktion eller en potens funktion? Det kan jeg ikke se ud af opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Modellen er opgivet at være

y = 0,31 · d2,11

Det er en potensfunktion pr. definition. Lær de forskellige vækstfunktioner at kende.


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. maj 2013 af flomse (Slettet)

Jeg kan ber ikke se om der står: y = b gange a opløftet i x. Eller om der står y = b gange x opløftet i a'te. Det kan være du kan forklar mig hvordan jeg kan se om d er a eller x i den specifikke regneforskrift?


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er jo "d" der er den uafhængige variable, så det er en funktion af formen y = b · xa . Tallet "2,11" er en konstant, der ikke varierer.


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. maj 2013 af flomse (Slettet)

Jeps, fik lige læst op på potensfunktioner. x og y er variable og da diameteren varierer i denne opgave, må det være en potensfunktion, da x = d. Tusind tak for hjælpen. Vh. flomse


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion, hjæælp? :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.