Fysik

Potentiel og kinetisk energi

16. februar 2013 af Yedil (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er potentiel energi ikke beliggenhedsenergi og kinetisk energi = bevægelsesenergi?

Så er der lige noget jeg ikke forstår.

I min fysikbog står der: "Når en elevator løftes op, udfører motoren et arbejde, hvorved elektrisk energi omsættes til potentiel energi."

Bliver det ikke omsat til kinetisk energi, nu hvor elevatoren bevæger sig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2013 af mathon

 

                                      Eel  -->  Ekin -->  Epot
som set fra
start til slut
                   giver
                                      Eel  -->  Epot

som tabsfrit giver
                                      P • t  = m • g • h


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2013 af mathon

som med tab giver
                                    
η P • t  = m • g • h              0<η<1


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2013 af candphil

Godt set! ... men du har ikke ret ... Når elevatoren løftes så opstår der potentiel energi, så hvis elevatoren bliver sluppet vil den potentielle energi blive udløst og blive til den kinetiske energi = den falder ned. Det er det fysikbogen taler om.

Derefter kan man med god ret sige, at der udføres et stykke kinetisk energiarbejde i selve motoren, hvor strøm (som spænding med potentiel energi) udløser elektromagnetisk (kinetisk) proces, der igen trækker i wireren/tovet som hæver elevatoren (som resultat af kinetisk energi). På den måde bliver - som du siger - til kinetisk energi når elevatoren bevæger sig. Det er bare ikke "omsat til kinetisk energi" men snarre "resultat af kinetisk energi" at elevatoren bevæger sig og bliver til kinetisk energi. 

Sådan noget er kun for folk, som er interesseret og vil lære mere end bare at kunne formlerne - pas på med det, det er er ikke alle undervisere, der bryder sig om folk, som vil lære at tænke selv ...


Skriv et svar til: Potentiel og kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.