Matematik

Så er den gal igen..

19. februar 2013 af nissan200sx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Står med denne ligning:

x^4-x^2-12=0

Har prøvet at sætte x = z^2, for at få z^2-z-12=0.... Er det helt forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2013 af SuneChr

Ja, løs ligningen m.h.t.  x2

1·(x2)2 - 1·x2 - 12 = 0

Find diskriminant og brug den sædvanlige løsningsformel.

Uddrag kvadratroden til sidst af de førstkommende to løsninger.

Skal du også have komplekse rødder med, må man også tage hensyn til den negative radikand.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er helt korrekt. Ligningen er en 2.-gradsligning i x2. Løs ligningen i z og bestem så x.

Faktoriser ligningen i x2 , og faktoriser så faktorerne i x.


Svar #3
19. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Regner jeg ligningen for z får jeg:

z^2-z-12=0

Hvor resultatet bliver z = 4, z = -3

For så at bestemm x gør jeg:

x = 4^2

x = -3^2

Er dette korrekt? Hvis det er, så har jeg problemer med at komme videre herfra.

Ved resultatet skal være x = 2, x = -2. Men kan ikke komme derhen på papiret.

 


Svar #4
19. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

x^2 = -3 --> kvadratroden af -3 for at finde x, giver ikke mening

x^2 = 4 --> kvadratroden af 4 giver 2.. Men hvor kommer -2 fra?


Svar #5
19. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Det -2 kommer det af at jeg udregnede diskriminanten til at der skulle være 2 løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

4.-gradsligningen

x4 - x2 - 12 = 0

faktoriseres via rødderne i den tilsvarende 2.-gradsligning som

(x2 -4)(x2 +3) = 0

og den spaltes så ved hjælp af nulreglen i de to 2.-gradsligningen

x2 -4 = 0 ∨ x2 +3 = 0

af hvilke den første yderligere faktoriseres ved at benytte en kvadratsætning

(x-2)·(x+2) = 0 ∨ x2 +3 = 0

Den sidste ligning har ingen reelle rødder. Ved at benytte nulreglen, aflæser man rødderne for den første ligning.


Svar #7
19. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Troede lige jeg var på sporet af noget..

Dit sidste svar var en anden måde at løse det på.Og meget simpel nu jeg ser den. Det er lige med at bruge de muligheder man har, og ikke se sig blind på én løsning / formel.

Hvis den første måde med at sætte x^2 = z, skulle laves færdig, er mit svar så rigtigt?

Altså.

Sætter z = x^2 og løser som 2. gradsligning

fandt diskriminanten til at blive >0 = 2 løsninger.

Fandt at z = 4 og z = -3 indsætter den fundne z værdi i x^2

Hvor x^2 = -3 og x^2 = 4

Laver x^2 om til x ved at tage kvadratroden af -3 som ikke er mulig, men kvadratroden af 4 er mulig og giver 2. Den sidste løsning af de 2 mulige som jeg fandt med diskriminanten må så være den omvendte af 2 som er -2? Er det forkert eller rigtigt...

Ved godt det er en længere udregning end din, men er det korrekt antaget?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man løser 2.-gradsligningen

z2 -z -12 = 0

enten ved at faktorisere, eller ved at beregne diskriminant og benytte rodformlen: d = (-1)2 -4·1·(-12) = 1+48 = 49 = 72 , så

z = (1 ± 7)/2 ⇒ z = 4 ∨ z = -3 .

Da z = x2 skal man derfor løse de to ligninger

x2 = 4 ∨ x2 = -3

Den sidste ligning x2 = -3 har ingen reelle løsninger, da x2 ≥ 0 for alle x.

Ligningen x2 = 4 er 2.-gradsligningen

x2 -4 = 0 ,

der har diskriminant d = 0 -4·1·(-4) = 16 = 42 , så rødderne er

x = (0 ±4)/2 = ±2


Svar #9
19. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Ja selvfølgelig!! Flyt 4 på den anden side, og så er det en ny 2. gradsligning!

 

Tak for hjælpen endnu en gang!


Skriv et svar til: Så er den gal igen..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.