Fysik

fysik - beregn masse.... haster!

20. februar 2013 af N007 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej nogen der vil hjælpe med denne opgave? JEG FORSTÅR DET VIRKELIG IKKE.... Hjælp

En ballon fyldes med tør atmosfærisk luft indtil trykket er p, temperaturen er t og volumen er V.

Data:

p=1,05*10^5 Pa

V= 4,5 L

t= 25*C

a) Beregn massen af luft i ballonen

Jeg bruger denne formel p*V=n*R*T ----> isoler n= p*V/R*T
Sætter Mike tal ind på formlen
1,05*10^5 Pa * 4,5 L /
8,31 Pa*m3/mol*K * 298 K = 16944043,32 mol

For at finde massen m= M*n
Jeg ved ikke hvad den Molare masse for luft er? Og kan ikke finde det nogle steder i min bog :s... Men ved at 1 atmosfærisk luft= 101325 Pa= 1,01325 bar

Er ret sikker på at det er regnet forkert ud.. Hjæælp?

b) Beregn massen af helium i ballonen

Her gælder vel samme princip, dog mangler jeg rigtig mange oplysninger.. Og kan ikke rigtig komme vider :-(

Nogen der vil hjælpe? Det haster..

Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du har allerede opgaven kørende her https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1307194 hvor du har fået en del hjælp. der er ingen grund til at starte en ny tråd med det samme spørgsmål. Gå tilbage til den oprindelige tråd og fortsæt diskussionen der.


Svar #2
20. februar 2013 af N007 (Slettet)

Hej nogen der vil hjælpe med denne opgave? JEG FORSTÅR DET VIRKELIG IKKE.... Hjælp


En ballon fyldes med tør atmosfærisk luft indtil trykket er p, temperaturen er t og volumen er V. Data: p=1,05*10^5 Pa V= 4,5 L t= 25*C

C a) Beregn massen af luft i ballonen Jeg bruger denne formel p*V=n*R*T ----> isoler n= p*V/R*

Sætter Mike tal ind på formlen

1,05*10^5 Pa * 4,5 L / 8,31 Pa*m3/mol*K * 298 K = 16944043,32 mol

For at finde massen m= M*n

Jeg ved ikke hvad den Molare masse for luft er? Og kan ikke finde det nogle steder i min bog :s... Men ved at 1 atmosfærisk luft= 101325 Pa= 1,01325 bar

Er ret sikker på at det er regnet forkert ud.. Hjæælp?

b) Beregn massen af helium i ballonen

Her gælder vel samme princip, dog mangler jeg rigtig mange oplysninger.. Og kan ikke rigtig komme vider :-( Nogen der vil hjælpe? Det haster..

Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

... og der er slet ingen grund til at gentage teksten fra #0. Læs #1.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2013 af ChemistryIsKey

Atmosfærisk luft består af (jeg har udelukket nogle, da de fylder meget lidt og er irrelevante for opgaven):

     Nitrogen:  78.1%
     Oxygen:    20.9%
     Argon:       0.9%
     Helium:     0.0005%

Partialtrykket for oxygen kan nu beregnes ved

     p(O2) = 0.209 · 1.05·105 Pa = 21945 Pa = 0.21945 bar

Dette indsættes nu i idealgasloven og stofmængden findes

     n = (p(O2) · V) / (R · T) = (0.21945 bar · 4.5 L) / (0.0831 (L·bar)/(K·mol) · 298.15 K) = 0.03986 mol

Omregnes til gram ved hjælp af (HUSK at der er tale om dioxygen i luft og M = 32.00 g/mol og ikke 16.00 g/mol!)

     m = M · n = 32.00 g/mol · 0.03986 mol = 1.2755 g

Du skal nu gøre det samme bare med helium

:)

     


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2013 af hesch (Slettet)

#3:    #2 er et "vink med en vognstang".


Skriv et svar til: fysik - beregn masse.... haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.