Matematik

3. grads polinomie

28. februar 2013 af s123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal finde et polinomie az3+bz2+cz+d der opfylder at rødderne er (2+i);(2-i);(8). Det er ret nemt. Det er (z-(2+i))*(z-(2-i))*(z-(8)). Det er z3-12z2+37z-40.

Det er Dog ikke så nemt at få det samme polinomie til at opfylde at p(0)=10. Der får jeg minus 10.

Hvordan klarer jeg den????

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af peter lind

Du kan gange polynomiet med et vilkårligt tal forskelligt fra 0 også et negativt tal uden at det ændrer på rødderne


Svar #2
28. februar 2013 af s123 (Slettet)

Dvs. At jeg ganger det hele med minus1 prøver lige.

 


Svar #3
28. februar 2013 af s123 (Slettet)

Ok. Ganger med -1 og dividere med 4 så er den hjemme. Super tak for svar. Er der en nemmere måde at løse det her på??


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2013 af peter lind

Du kan bruge at i det første polynomium er P(0) produktet af rødderne med modsat fortegn. Det giver P(0) = -(2+i)(2-i)*8 = -5*8 = -40. Det er faktisk hovedregning


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. februar 2013 af nielsenHTX

et polynomium der har rødderne (2+i);(2-i);(8) er jo på formen

f(z)=a*(z+(-2-I))*(z+(-2+I))*(z-8)

du kan altså løse ligningen f(0)=10 som er

10=a*((-2-I))*((-2+I))*(-8) så er det bare at isolere a, hvilket giver at a=-1/4


Svar #6
28. februar 2013 af s123 (Slettet)

takker


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. februar 2013 af Singlefyren (Slettet)

generel funktion af 3. gras polynomie:  f(z)  =  a(z-r1)(z-r2)(z-r3)

 


Skriv et svar til: 3. grads polinomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.