Matematik

Eksponentiel funktion

01. marts 2013 af mbtkaras (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej,
Jeg håber der er nogen som kan hjælpe med denne opgave:

Funktionen f(x)=b*x^a opfylder at f(2)=2 og f(4)=16
Bestem tallene a og b

Håber nogen vil hjælpe ;)

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Overskriften siger "eksponentiel funktion", men den anviste funktion er en potensfunktion.

Hvis der er tale om en eksponentiel funktion, f(x) = b·ax , har man de to ligninger

b·a2 = 2 , og

b·a4 = 16

til bestemmelse af a og b.

Hvis der er tale om en potensfunktion, f(x) = b·xa , har man de to ligninger

b·2a = 2 , og

b·4a = 16

til bestemmelse af a og b.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2013 af mathon

 

                                            f(x) = y = bxa
      opfylder

                                                     y2/y1 = (x2/x1)a
      hvoraf      
                                                    16/2 = (4/2)a

                                                     23 = 2a

                                                     a = 3

 

 

                                                     y1 = bx13

                                                     b = y1/x13

                                                     b = 2/23 = 2-2

 

 


Svar #3
01. marts 2013 af mbtkaras (Slettet)

Undskyld, det er en potensfunktion!
Mathon; kan du uddybe det du skriver? Jeg er ikke sikker på hvordan a og b isoleres?

Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2013 af mathon

 

                                      x1 = 2

                                      x2 = 4

                                      y1 = 2

                                      y2 = 16



                                      y2      b•x2a
                                     ---- =  ------ = (x2/x1)a
                                      y1      b•x1a

 

    man dividerer to potenser med samme eksponent ved at beholde eksponenten og dividere rødderne

     

          


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.