Fysik

energi,

07. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg har et spørgsmål om energi

opgaven lyder

 

en istap sidder på tagudhænget af et højhus, istappen har massen 1,4 kg, og der er 10 m fra fortorvet. istappen vil da, indeholde en potientiel energi på:

Epot = m * g * h = 1,4 kg * 9,82 (m/s2) * 10 m = 138 J,

istappen falder mod fortovet. hvis den ikke bliver påvirket af nogen luftmodstand, vil den bevare sin samlede mekaniske energi undervejs i faldet. Lige før den rammer fortorvet, vil den derfor have en kinetisk energi på 138 J. vi kan nu udregne, hvor stor fart istappen vil lande på fortovet med:

hvordan beregnes istappens hastighed lige før den rammer jorden?,

 

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2013 af mathon

 

                      Ekin = (1/2) • m • v2 = m • g • h

                                 (1/2) • v2 = g • h

                                v = (2 • g • h)1/2

                                v = (2 • (9,81 m/s2) • (10 m))1/2 = 14,0 m/s

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. marts 2013 af mathon

eller
                        Ekin = (1/2) • m • v2 = 138 J

                                   (1/2) • (1,4 kg) • v2 = 138 kg·m2/s2

                                    (0,7 kg) • v2 = 138 kg·m2/s2

                                    v2 = (138 kg·m2/s2) /  (0,7 kg)  = 197,143 (m/s)2

                                    v = √(197,143 (m/s)2) = 14,0 m/s

 


Svar #3
07. marts 2013 af avengers (Slettet)

 mange tak,


Svar #4
07. marts 2013 af avengers (Slettet)

et spørgsmål mere,

vi antager at Storebæltsbroen somme tider bliver lukket, hvis der sidder istapper på kablerne mellem pylonerne,

 hvor høje er polynerne?,


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Med "polynerne" mener du pylonerne? Du kan sikkert google dig til information om Storebæltsbroen og dens konstruktion.


Svar #6
09. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg har fundet højden af pylonerne,

såldes har jeg løst hvilken kinetisk energi en istap som vejer 5 kg opnår når den rammer kørebanen efter et fald fra toppen af pylonerne,

derefter har jeg fundet hastigheden af istappen før den rammer kørebanen

nu skal jeg til den næste opgave som lyder:

"gentag for punktet lige midt mellem pylonerne" 

 

hvad vil det sige, ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det finder man sikkert ud af ved at læse hele opgaveteksten. Den har du jo ikke videregivet her.


Svar #8
09. marts 2013 af avengers (Slettet)

opgaven fortæller at

Storebæltsbroen bliver somme tider lukket, hvis der sidder istapper på kablerne mellem pylonerne.

 

opgave b) handler om at finde højden

højden er 254 m høje

opgave c) handler om at finde den kinetiske energ af istappen, som vejer 5 kg, når den rammer kørebanen efter et fald fra toppen af pylonerne

Ekin = m * g * h = 5 kg * 9,82 m/s2 * 254 m = 254 m = 12471,4 J

opgave d) handler om finde hastigheden af istappen før den rammer kørebanen

v = (2 * 9,82 m/s2 * 254 m)1/2 = 70,63 m/s

nu er jeg nået til opgave e) som handler om at finde hastigheden for punktet midt mellem pylonerne,

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Igen: du bliver nødt til at formulere hele opgaven.

Hvad handler spm a) om, og hvordan bestemmer man pylonernes højde i b).


Svar #10
09. marts 2013 af avengers (Slettet)

godt, spørgsmål a) handler om at beregne istappens hastighed lige før den rammer jorden,

jeg fik resultatet 

v = (2 * 9,82 m/s2 * (10 m))1/2 = 14,0 m/s 

 


Svar #11
09. marts 2013 af avengers (Slettet)

højden derimod har jeg googlet på nettet, 


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der er måske også et spørgmål, der drejede sig om kablerne mellem pylonerne? Hvis man har fundet en forskrift for kablets højde mellem pylonerne, vil man være i stand til at beregne, hvor højt over kørebanen en istap befinder sig, når den sidder på kablet midt mellem pylonerne.

Hvis du havde formuleret hele opgaven fra starten, havde du ikke spildt en hel dag med dette gætteri.


Svar #13
09. marts 2013 af avengers (Slettet)

der stod ingen forklaringer om Storebæltsbroen, 

ellers ville det være, besværligt at finde højden


Skriv et svar til: energi,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.