Kemi

reaktionsligning og beregning af pH

08. marts 2013 af maijense (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej!

Spørgsmålet lyder:

Der fremstilles nu en 0,2500 M opløsning af methylamin, CH3NH2 (aq). til 100,00 mL af denne opløsning tilsættes 50,00mL af en 0,450 M vandig opløsning af den stærke syre HBr (aq).

Opskriv reaktionsligningen og beregn pH i den resulterende opløsning.

Jeg er ikke sikker, men er reaktionsligningen ikke:

CH3NH2 + HBr --> CH3CH3+ Br 

Jeg ved ikke hvordan jeg skal beregne pH.

Skal jeg bruge pufferligningen, i så fald.. Hvordan finder jeg pKA?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

CH3NH2 (aq) + H3O+  (aq)  ---> CH3NH3+ + H2O (l)


Svar #2
08. marts 2013 af maijense (Slettet)

Den reagerer jo med HBr, ikke H3O+... 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

man kan skrive H3O+ i stedet for HBr, de afgiver jo begge en hydron... undlader bare tilskuerionerne


Svar #4
08. marts 2013 af maijense (Slettet)

Nå okay, på den måde :) Tak! 

Har du nogen idé om hvordan jeg finder pH? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

... tror dette

CH3NH2 er en svag base, som opløst i vand giver følgende reaktion:

      CH3NH2 (aq) + H2O (l) --> CH3NH3+ (aq) + OH- (aq)         (*)

Tilsættes HBr fås:

           CH3NH2 (aq)    +    H3O+  (aq)  ---> CH3NH3+ (aq) + H2O (l)

*Start  0,0250mol          0,02250mol             0mol

Slut     0,0025mol               0mol                 0,0225mol

*n(CH3NH2) = cb • Vb = (0,2500M) • (0,100L) = 0,0250mol

*n(H3O+) = cs • Vs = (0,450M) •  (0,050L) = 0,02250mol

 

[CH3NH2] efter  = 0,0025mol / (0,100L + 0,050L) = 0,166M

[CH3NH3+]efter = 0,0225mol / (0,100L + 0,050L) = 0,15M

 
Sæt ind i Kb = ([CH3NH3+] • [OH-]) / [CH3NH2]  som fås fra (*)             

(Kb finder du i en tabel) - husk den afhænger af temperaturen

       isoler [OH-
       derefter: pOH = -log([OH-]

       derefter: pH = 14 - pOH (25oC)


Svar #6
08. marts 2013 af maijense (Slettet)

okay, mange tak for hjælpen! 


Brugbart svar (2)

Svar #7
08. marts 2013 af mathon

 

                                      CH3NH2 (aq)   +   HBr (aq)   --->   CH3NH3+ (aq)   +   Br- (aq)

før reaktionen:

   antal mol CH3NH2 (aq)
                                                   n(CH3NH2) = (0,100 L) • (0,2500 mol/L) = 0,0250 mol

   antal mol HBr (aq)
                                                   n(HBr) = (0,050 L) • (0,4500 mol/L) = 0,0225 mol


efter reaktionen:

                                                   antal mol CH3NH2 (aq)  = (0,0250 mol) - (0,0225 mol) = 0,0025 mol

                                                   som befinder sig i reaktionsvoluminet 150 mL

                       dvs
                                                  [CH3NH2 (aq)] = (0,0025 mol) / (0,150 L) = 0,01667 M

                                                  pH = 7 + (1/2)•(pKs + log(cb))

                                                  pH = 7 + (1/2)•(10,64 + log(0,01667)) = 11,4

                  
                                        
se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1314538

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

godt svar #7!

jeg kan se, jeg havde en skrivefejl

     0,166M  --> 0,01667 M


Svar #9
09. marts 2013 af maijense (Slettet)

Mange tak for at I gider at hjælpe mig. Jeg kan se bagerst i bogen at resultatet for pH-værdien er 9,75. :)


Skriv et svar til: reaktionsligning og beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.