Fysik

Beregning af tryk i en forsnævring

10. marts 2013 af SørenV (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et rør gennemstrømmes af en væske, der har:

massefylden = 1,06 g/cm3

viskositeten = 3*10-3*kg*m-1*s-1

Et konstant flow = 10mL/sek

 

Så ved jeg at radius på begge sider af forsnævringen er 3 mm. og selve forsnævringen har en radius på 1 mm. 

Desuden ved jeg også at trykket før forsnævringen er 13 kPA på begge sider.

Uden for røret findes et hydrostatisk tryk på 0,5 kPA

 

Mit spørgsmål: Hvordan bestemmer jeg størrelsen af trykket i forsnævringen?


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. marts 2013 af mathon

 

                         A1 • v1 = A2 • v2 = (10-5 m3/s)


Svar #2
10. marts 2013 af SørenV (Slettet)

Hmm. Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal anvende din oplysning. 

Men jeg har beregnet hastighederne på de udvidede stykker til 1000 cm/s og hastigheden på det snævre stykke til 333,33 cm/s. Hvad kan jeg bruge dette til?

... idet hastigheden, V = flow / tværsnitsareal (A)


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af mathon

                         A1 • v1 = A2 • v2 = (10-5 m3/s)

 

                         po  +  h1 • ρ • g  +  (1/2) • ρ • v12   =   po  +  h2 • ρ • g  +  (1/2) • ρ • v22

 


Svar #4
10. marts 2013 af SørenV (Slettet)

Tak for svaret, men må være ærlig at sige, at jeg nok har brug for lidt pædagogisk forklaring, da jeg ikke lige er helt skarp til at gennemskue hvordan den (for mig relative komplekse) ligning skal bruges ift. spørgsmålet. 


Svar #5
10. marts 2013 af SørenV (Slettet)

Jeg kan forstå at det er bernouillis ligning der bliver brugt. Jeg kan også forstå at når hastigheden stiger (i forsnævringen) stiger trykket? Det jeg dog ikke kan forstå er hvordan jeg helt konkret regner det?


Svar #6
10. marts 2013 af SørenV (Slettet)

Ups. trykket falder med stigende hastighed


Skriv et svar til: Beregning af tryk i en forsnævring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.