Kemi

Syre baser.

10. marts 2013 af mwindfeldt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen

Jeg sidder og "sveder" over en opgave som jeg ikke kan løse i kemi. Den lyder som følger: "2,0 g NaOH(s) opløses i 1,5 l H2O og der tilsættes 500 mL 0,1 M HCL(aq). Hvad bliver pH.

Jeg ved ikke om jeg først skal finde den molare masse af NaOH og så finde stofmængden derefter. Jeg er lidt i tvivl om, hvordan det skal gøres.

Jeg håber at i vil svare mig.

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

              2,0 g NaOH(s) opløses i 1,5 L H2O(l) og der tilsættes 500 mL 0,1 M HCl(aq). Hvad bliver pH?

stofmængden af
NaOH findes
                                 n(NaOH) = (2,0 g) / (39,99711 g/mol) = 0,05000361276 mol

stofmængden af
HCl findes
                                n(HCl) = (0,1 M) • (0,500L) = 0,050000 mol

Der er anvendt
et overskud af
NaOH
                                [ OH- ]  = n(NaOH)overskud / Vtotal
                                [ OH- ] = (0,05000361276 mol - 0,050000 mol)  / (1,5L + 0,5L) =  0,00001806380000 M
nu findes
pOH
                               pOH = -log([ OH- ]) = -log(0,00001806380000) = 4,74

ved 25oC
                                pH = pKv - pOH = 14 - pOH = 14 - 4,76= 9,24

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. marts 2013 af mathon

n(NaOH) = (2 g) / (40,00 g/mol) = 0,05 mol

n(HCl) = (0,500 L) • (0,1 mol/L) = 0,05 mol


 ækvivalente stofmængder               OH -      +      H3O+      --->      2 H2O
                                                       1 mol            1 mol             
                                                       0,05 mol       0,05 mol            
     


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af mathon


                                ...et spørgsmål om decimalafrunding


Svar #4
10. marts 2013 af mwindfeldt (Slettet)

Mange tak for hjælpen... fik selv pH til 4,5, men som der er blevet skrevet i tråden er det nok et spørgssmål om afrunding.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

      hmmm
      hvis det står som i #2,
      hvor [ OH- ] = [H3O+],
      så ville pH være lig 7 (25oC)


Skriv et svar til: Syre baser.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.