Matematik

funktion

11. marts 2013 af Massou (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion er givet ved forskriften

f(x)=11/84⋅x^3-1/84⋅x^2-130/84⋅x-2 ;x∈[-3;9/5]

 

Tegn grafen for funktionen (HUSK kun i det angivne interval) og bestem grafens skæringspunkter med første- og andenaksen.
Bestem største- og mindsteværdierne og angiv værdimængden.
Angiv i hvilke intervaller funktionen vokser hhv. aftager.


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2013 af mathon

   benyt fortegnsvariationen for f '(x) i intevallet x∈[-3;9/5]
   til bestemmelse af monotoniforhold
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. marts 2013 af mathon

           f '(x) = (11/48)x2 - (1/42)x - (65/42)     hvis fortegn er negativt mellem rødderne, da a > 0

   monotoniintervalsgrænser
   bl.a. for
                     f '(xo) = (11/48)xo2 - (1/42)xo - (65/42) = 0
      dvs
                                xo = (1 - √(4291)) / 33 ≈ -1,95      xo = (1 + √(4291)) / 33 ≈ 2,02  udenfor intervallet

           f '(x) er negativ mellem  -1,95  og  2,02

 

du har så
monotoniforholdene:
     for -3≤x<-1,95 er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende
     for -1,95<x≤9/5 er f '(x)< 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
 


Svar #3
12. marts 2013 af Massou (Slettet)

Jeg får til det,

er det rigtigt!!!

Vm(f)= [-4.1; 0.002]

Funktionen vokser i intervallerne [-3; -1.95] og [2.02;4.5]
Funktionen aftager i intervallet [-1.95;2.02]


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. marts 2013 af mathon

       bemærk
                                 Dm(f) = [-3;1.8]


Svar #5
12. marts 2013 af Massou (Slettet)

Jeg kom til at skrive funktionforkert, her er den rigtige

i stedet for 5, skulle der være 2

f(x)=11/84⋅x^3-1/84⋅x^2-130/84⋅x-2 ;x∈[-3;9/2]

Hvad mener du med Dm(f) = [-3;1.8] det skal jeg ik bruge


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2013 af mathon

 

                         x∈[-3;9/5] = x∈[-3 ; 1.8]


Skriv et svar til: funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.