Kemi

Beregn partialtryk

17. marts 2013 af Grill-an (Slettet)

Hej :)
 

Jeg er gået lidt i stå med denne opgave:

0,300 mol propan og 1,500 mol ilt indføres i en lufttom beholder med et volumen på 4,5 L. Gasblandingen antændes inde i beholderen, således at nedenstående reaktion forløber. Efter endt reaktion måles temperaturen i beholderen til 125 grader celsius.

C3H8 (g) + 5 O2 --> 3 CO2 (g) + 4H2O (g)

- Beregn partialtrykket af CO(g) og H2O (g) i beholderen samt total-trykket efter endt reaktion.

Jeg har prøvet at beregne trykket af propan og ilt ud fra idealgasligningen dvs. jeg kender trykket af de to på venstre side, men hvad så?? Og hvad jeg skal jeg bruge oplysningen om T=125 grader til? (Antager at den ikke står der overflødigt)

Mvh. Grill-An

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2013 af mathon

0,300 mol propan og 1,500 mol ilt er ækvivalente reaktionsmængder
hvorfor
partialtrykket af CO(g) og H2O (g) efter endt reaktion

      er
                          p(CO(g)) = (3/7) • po

                          p(H2O (g)) = (4/7) • po


                                   (7 mol) • (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15 + 125) K)                        
                         
po = -------------------------------------------------------------------- = 51,5 bar
                                                                 4,5 L

 

                          p(CO(g)) = (3/7) • (51,5 bar) = 22,07 bar

                          p(H2O (g)) = (4/7) • (51,5 bar) = 29,43 bar

.............

partialtrykket er molbrøken af totaltrykket


Svar #2
17. marts 2013 af Grill-an (Slettet)

Hej mathon - tak for dine beregninger. Resultaterne er ikke i overensstemmelse med min facitliste
p(CO2) = 6,62 bar
p(H2O) = 8,83 bar
Ptotal = 15,45 bar

 


Svar #3
17. marts 2013 af Grill-an (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, hvor du får 7 mol fra i din beregning af p?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. marts 2013 af mathon

fejlretning

 

0,300 mol propan og 1,500 mol ilt er ækvivalente reaktionsmængder
hvorfor
partialtrykket af CO(g) og H2O (g) efter endt reaktion

      er
                          p(CO(g)) = (3/7) • po

                          p(H2O (g)) = (4/7) • po


                                   (2,1 mol) • (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15 + 125) K)                        
                         
po = ----------------------------------------------------------------------- =15,45 bar
                                                                    4,5 L

 

                          p(CO(g)) = (3/7) • (15,45 bar) = 6,62 bar

                          p(H2O (g)) = (4/7) • (15,45 bar) = 8,83 bar

.............

partialtrykket er molbrøken af totaltrykket
og der dannes
                                0,9 mol CO2 (g)  og  1,2 mol H2O (g)


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2013 af mathon

 

                                                             C3H8 (g)   +  5 O2 (g)   --->  3 CO2 (g)   +  4 H2O (g)
ækvivalente stofmængder                      1 mol         5 mol               3 mol             4 mol
aktuelle stofmængder                           0,3 mol       1,5 mol            0,9 mol         1,2 mol

efter reaktion
                            totalt antal mol = (0,9 + 1,2) mol = 2,1 mol

molbrøker
                                  CO2                                               H2O

                            0,9/2,1 = (3/7)                  1,2/2,1 = (4/7)


Skriv et svar til: Beregn partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.