Biologi

Bioethanol opgave

20. marts 2013 af juliefeldt (Slettet)

Beregn, hvor meget ethanol der kan dannes ved omsætning af 10 g glucose??

C6H12O6 --> 2 CO2 + 2 CH3CH2OH

Er helt lost og har virkelig brug for en simpel forklaring omkring hvad jeg skal gøre med denne afleveringsopgave. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af Casabon

Først regner du glucoses molare masse ud. Du kan slå de molare masser op i det periodiske system.

Herefter beregner du 10 g / Mglucose = mol glucose

Når du ved hvor mange mol glucose du har, ved du at der dannes 2 ethanol molekyler for hvert glucosemolekyle (det kan du se i reaktionen). Dermed ved du hvor mange antal mol ethanol der kan dannes ud fra 10 g glucose. Eventuelt kan du omregne ethanol tilbage til gram via dennes molare masse.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af mathon

M(C6H12O6) = sum({6,12,6}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 180,156 g/mol

M(C2H6O) = sum({2,6,1}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 46,069 g/mol

 

ækvivalente mængder               C6H12O6   --->   2 CO2   +   2 C2H5OH
                                                    1 mol                                     2 mol
                                                 180,156 g                              92,138 g
                                                     10 g                                        x


        forholdsregning

                                                            10                      x
                                                        ----------      =    -----------   = 0,055507
                                                        180,156            92,138 g
                                                   

                                                         x = 0,055507 • (92,138 g) = 5,114 g C2H5OH


                                   ved omsætning af 10 g glucose kan der dannes 5,114 g ethanol

 

        
                                        

 


Skriv et svar til: Bioethanol opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.