Kemi

Bioethanol opgave

20. marts 2013 af juliefeldt (Slettet)

Beregn, hvor meget ethanol der kan dannes ved omsætning af 10 g glucose??

C6H12O6 --> 2 CO2 + 2 CH3CH2OH

Er helt lost og har virkelig brug for en ok simpel forklaring omkring hvad jeg skal gøre med denne afleveringsopgave. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. marts 2013 af ChemistryIsKey

Du ser først og fremmest af reaktionsskemaet, at glucose og ethanol reagerer i forholdet 1:2 (meget vigtigt!).

Nu beregner du stofmængden af glucose, idet det er her du har informationer om massen

     nglucose = mglucose / Mglucose = 10 g / 180.16 g/mol = 0.0555 mol

Nu skal du bruge det reageringsforhold du fandt ud af i starten for at kunne beregne stofmængden af ethanol. Idet de to stoffer reagerer i foholdet 1:2 vil der altså blive forbrugt én glucose til dannelse af to ethanol. Derfor kan du beregne stofmængden af ethanol ved

     nethanol = 2 · nglucose = 2 · 0.0555 mol = 0.111 mol

Nu kan du beregne massen af ethanol ved formlen

     methanol = nethanol · Methanol = 0.111 mol · 46.07 g / mol = 5.114 g

------------------

HUSK i denne form for opgaver, at

     n = stofmængde (mol)

     M = molar masse (g/mol - slås op i bogen)

     m = masse (g)

     n = m / M     og     m = n · M

:)


Svar #2
20. marts 2013 af juliefeldt (Slettet)

Tusind tak! Super forklaring! :)


Skriv et svar til: Bioethanol opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.