Kemi

Teoretisk udbytte af fremstillet ethanol

20. marts 2013 af vinderjeg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg står og skal beregne det teoretiske udbytte for den ethanol vi har fremstillet.

Vi har brugt

36,5 g C6H12O6
200 ml   H2O
25 g Gær

Håber nogle kan forklare hvordan det kan beregnes ud fra disse oplysninger.

På forhånd tak
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

Når man fremstiller ethanol ved gæring af glucose forløber følgende reaktion

    C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2

 

hvorfra du kan aflæse, at stofmængden af ethanol er den dobbelte af stofmængden af glucose. Herigennem bestemmes det teoretiske udbytte af den mængde ehtanol, I har fremstillet, ud fra 36,5 g glucose. Stofmængden af denne mængde glucose bestemmes ved formlen n = m / M, altså ved forholdet mellem stoffets masse, og stoffets molare masse

    nglucose = 36,5 g / 180,1566 g/mol = 0,202602 mol

 

det vides da, som beskrevet ovenfor, at stofmængden af ethanol er den dobbelte af stofmængden af glucose, hvorfor denne bestemmes ved

    nethanol = 2 · 0,202602 mol = 0,405204 mol

 

og massen af ethanol (produceret ved 36,5 g glucose) bestemmes da (jf. n = m / M), ved produktet af stofmængden og den molare masse af ethanol

    methanol = 0,405204 mol · 46.06844 g/mol = 18,6671 g

 

 


Svar #2
20. marts 2013 af vinderjeg (Slettet)

Ahh ja selvfølgelig!!

Mange tak


Skriv et svar til: Teoretisk udbytte af fremstillet ethanol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.