Kemi

Beregning af ligevægtskonstanten Kp

20. marts 2013 af Figes (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. Jeg skal beregne Kp ved ligevægt ved reaktionen

N2O3(g)⇔NO(g) NO2(g)

Jeg ved at p(N2O3) = 0,65 bar ved 100 grader celsius.

Første del af opgaven: Jeg har en ligevægt      N2O3(g)⇔NO(g) NO2(g)

ved 25 grader celsius. . Jeg har Kp =1,91 bar. I en lufttom beholder med et volumen på 2,500 L indføres 0,2500 mol N3O2 og temperaturen fastholdes ved 25 grader celsius.  Beregn partialtrykkene efter at ligevægten har indstillet sig.

: p(NO2)= p(NO)= 1,42 bar og p(N2O3)=  1,06 bar.

Hvordan beregner jeg så den nye kp ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af Hr. Kræmer (Slettet)

Forestil dig, at dine partialtryk var koncentrationer.

I stedet for at være i væskefasen (hvor man ofte regner med ioner og koncentrationer) er du nu bevæget dig over i gasfasen, hvor du regner med partialtryk.

Samme ligning

p(NO2)*p(NO)  /  p(N2O3)  = ca. 1.902

Selvfølgelig med koefficienter, hvis der er støkiometri, der skal medtages


Svar #2
20. marts 2013 af Figes (Slettet)

jeg har udregnet den nye kp til at være 9,26. Giver dette god mening? (facit i bogen siger 9,25)


Svar #3
20. marts 2013 af Figes (Slettet)

Jeg udregner hvad stofmængden var før temperaturen steg til 100 grader.

Finder ud af hvor meget der er forsvundet fra reaktant siden, og lægger dette sammen med stofmængden for produkterne før temperaturen steg. Herefter beregner jeg partialtrykket for den samlede stofmængde på reaktantsiden:

nefter+nfør = 2,63 mol.

benytter pv*n*R*T og får at totaltrykket på produktsiden er 4,90 bar.

Jeg deler dette i to, da hvert slags molekyle jo giver lige meget tryk og får 2,45 bar.

Jeg benytter da ligevægtsloven til at finde kp: ((2,45)*(2,45))/ (0,65) = 9,26 

Korrekt?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2013 af mathon

efter ved 25ºC

                                          x2 / (0,2500 - x) = 1,41                  0<x<0,2500

                                              x = 0,2238


 ptotal =  n • R • T / V  = ((0,2500 + x) mol) • (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15+25) K) / (2,500 L) = 4,70 bar
 

partialtryk

   p(NO) = p(NO2)  = (x / (0,2500 + x)) • ptotal = (0,2238/(0,2500 + 0,2238)) • (4,70 bar) = 2,22 bar

   p(N2O3) = ((0,2500 - x) / (0,2500 + x)) • ptotal = ((0,2500 - 0,2238) / (0,2500 + 0,2238)) • (4,70 bar)
                                                                                                                                             = 0,26 bar


Svar #5
21. marts 2013 af Figes (Slettet)

det er ikke korrekt ifølge min underviser eller lærebogen


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. marts 2013 af mathon

 

          Før              0,2500 mol

          Efter           (0,2500 + 0,2238) mol = 0,4738 mol


                   Er ved 25ºC                         
                                              Kp = 1,91 bar
rigtig?


Svar #7
21. marts 2013 af Figes (Slettet)

Jeg lavede den samme udregning ja, men det er nemmere at udregne

x^2/(2,48-x)= 1,42 bar (paritaltryk)

og så regne den vej videre


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. marts 2013 af mathon

 


                               (2,22 bar)2
                       Kp =  ------------ = 18,96 bar
                                 0,26 bar


Svar #9
21. marts 2013 af Figes (Slettet)

Ikke rigtigt ifølge facit

Skriv et svar til: Beregning af ligevægtskonstanten Kp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.