Matematik

Rumfang

24. marts 2013 af simone1517 - Niveau: 8. klasse

Håber virkelig, at der er nogen der gider, at hjælpe mig!!!!

Her kommer spørgsmålet:

En kassefromet tank til fyringsolie er indvendig målt 200 cm lang, 50 cm bred og 100 cm høj. Hvor mange liter kan tanken rumme? Der har jeg fået 1.000.000, men ved ikke om det er rigtigt

Tanken fyldes med 900 liter olie. På en måler ses det, at oliestanden efter 8 døgn er sunket 12 cm. Hvor mange liter fyringsolie er der nu i tanken, og hvor højt står det i tanken?    

Håber VIRKELIG på et tilbagesvar!!!        

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. marts 2013 af PeterValberg

Hvis du beregner volumen i dm3, så får du resultatet i liter:

V = 20·5·10 = 1000 dm3 = 1000 liter

Dit resultat er korrekt, men det er i cm3, og der går 1000 cm3 på én liter.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. marts 2013 af PeterValberg

Når der på fyldes 900 liter (900 dm3) skal du finde højden ud fra de givne oplysninger:

V = l·b·h
900 = 20·5·h
h = 900/100
h = 9 dm = 90 cm

Efter 8 døgn er højden 90 - 12 = 78 cm (det er det ene svar) hvilket er 7,8 dm

Vefter 8 døgn = 20·5·7,8 = 780 dm3 = 780 liter (det andet svar)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
24. marts 2013 af simone1517

Så der kan være 1000 liter i tanken. Der er 780 liter olie tilbage i tanken, og det står 78 cm i tanken? Men din udrengning, synes jeg, er meget svær at forstå, kan du skrive det mere 'nemmere'?


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2013 af mathon

Hvor mange liter kan tanken rumme?

                      V = L • b • h = (20 dm) • (5 dm) • (10 dm) = 1000 dm3 = 1000 L

 

Tanken fyldes med 900 liter olie
som står i højden

                                  h1 = V / (L•b) = (900 dm3) / (20 dm) • (5 dm) = (900 dm3) / (100 dm2) = 9 dm

 

 

 

...oliestanden efter 8 døgn er sunket 12 cm.

                                  h2 = (9 dm) - (1,2 dm) = 7,8 dm

Hvor mange liter fyringsolie er der nu i tanken?   

 

                                  V2       h2•A    h2
                                  ---- = ------ = ---
                                   V       h
•A     h


                                  V2 = (h2/h) • V = (7,8/10) • (1000 L) = 0,78 • (1000 L) = 780 L
 

 


Skriv et svar til: Rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.