Kemi

Iodtal - beregning

25. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Hej, vi kan betragte følgende reaktion. Jeg skal beregne triglyceridens iodtal
http://cdn.imghack.se/images/9d891f4b6650b89970f54624823b60f0.png
Jeg har fået følgende "guide"
a) Beregn den molare masse for fedtstof-molekylet.
b) Beregn stofmængden i 100 g af fedtstoffet.
c) Bestem stofmængden af I2, som som kan adderes til fedtstoffet.
d) Beregn massen af denne mængde I2
Dette er fedtstoffets iodtal, idet vi i b) netop tog udgangspunkt i 100g af fedtstoffet.



a) Molarmassen af triglyceriden M = 881 g/mol
b) Stofmængden i 100 g af fedtstoffet: n = m / M = (100 g) / (881 g/mol) = 0,114 mol
c)  Her kan jeg ikke komme videre..


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

C) Halogener (Iod, Chlor, Brom ovs) kan adderes til dobbeltbindinger (Carbon-Carbon dobbeltbindinger). Hvis du kikker på molekylet har du 3 dobbeltbindinger pr. molekyle, og til hver dobbelt binding adders I2. Derfor må der kunne adderes 3 gange så meget Iod som der er fedtstof (set i forhold til stofmængde)       nfedtstof = 3*niod

 

Bare skriv hvis det ikke er klar nok :)


Svar #2
25. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak..
derefter ..
mdiiod = ndiiod•Mdiod
  det er iodtallet? ..

  det er g diiod pr. 100 g fedtstof? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Jep :)


Svar #4
25. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

og #1 og #3 .. er du sikker på, at du ikke blander forsæbningstal og iodtal sammen?

 -- jeg har googlet lidt, og jeg ser, at man kigger på dette forhold 1:3, når man snakker noget om forsæbning og KOH..


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Iod reagerer med dobbeltbindinger (halogenering), da der er 3 dobbeltbindinger, vil den reagerer 3 gange. Den kunne sagtens have 9 dobbeltbindinger ialt, og så vil forholdet være 1:9.  Så hvor meget iod der kan adderes er et udtryk for hvor mange dobbeltbindinger den har.


Ved forsæbning har du -OH til at gå ind og lave et tetrahedral intermediat og derefter fraspalte fedtsyren som dens korresponderende base. Da kan mængden af fedstyre bestemmes ved titrering. Da der sidder 3 fedtsyrer fast på hver glycerol, fremkommer det 1:3 forhold.

 

Så i hvorhold til denne opgave er det helt tilfældigt at forholdet er 1:3


Svar #6
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hej... jeg tror, der er gået noget galt.

a) Mfedtstof = 881 g/mol

b) nfedtstof = mfedtstof / Mfedtstof = (100g) / (881 g/mol) = 0,114 mol

c) nfedtstof = 3 • ndiiod ⇔ ndiiod = (1/3)•nfedtstof = (1/3)•0,114 mol = 0,038 mol

d) mdiiod = ndiiod • Mdiiod = (0,038 mol) • (254 g/mol) = 9,60 g

 

Er iodtallet virkelig så lille?


Svar #7
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

  Hvis vi retter c) til at være ndiiod = 3 • nfedtstof , så ender man ud med 
  mdiiod = 86,43 g, som er tæt på tabelværdien for olivenolie, der er på 81,1 g.


Men er det sådan, eller??


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Det sidste er det rigtige, jeg havde formuleret det rigtigt i svaret men skrevet den forkerte ligning :)

mdiiod= 3*nfedtstof*Mdiiod

Jeg var lidt for hurtig på tasterne der, undskyld :)


Svar #9
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hvorfor er der ikke overenstemmelse mellem tabelværdien på 81,1 g og vores på 86,43 g?

hvorfor er mit beregnede iodtal mindre end tabelværdien for olivenolie? Jeg ved, at olivenolie består af forskellige triglycerider.. har det noget med det at gøre?


Brugbart svar (2)

Svar #10
26. marts 2013 af mathon

Ja selvfølgelig har det noget med det at gøre

               hvis de tre esterdannelser er med forskellige fedtsyrer.
               Resultatet bliver så på en middelværdi af fedtsyrernes molmasser.


 


Svar #11
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak

 ----------------------------- emneskift -----------------------------
lad os betragte følgende reaktion og det resulterende triglycerid  http://cdn.imghack.se/images/aa4076c806da74987a73e313c0e38262.png

Hvordan beregner jeg forsæbningstallet af det smørmolekyle, der kun består af denne slags triglycerider?  uden at have lavet nogen former for titreringer..


Brugbart svar (2)

Svar #12
26. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Kikkede lige beregningerne igennem, det ser ud som om at du har beregnet din molarmasse ud forkert. Jeg får til 894.47  (3 fedtsyre (oleic acid) 3*282.46g/mol) og en glycerol (92.09g/mol) minus 3*OH (3*17) (da den kondensere))

Mfedtsyre=899,46g/mol

Hvilket ender med at give miod=84,65g 

Jeg ved ikke helt hvor du har slået tabelværdien op henne, men olivenolie består ikke 100% af oleic acid, men primært af den. Den indeholder også palmatic oil (ingen dobbeltbindinger) og andre.

Så den tabelværdit kunne være et udtryk for den gennemsnitlige mængde oleic acid i olivenolie, hvor i vores tilfælde er 100% oleic acid. Og derfor vil der ikke være en direkte overens stemmelse mellem tabel og teoretisk værdi

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

"Olive oil is composed mainly of the mixed triglyceride esters of oleic acid and palmitic acid and of other fatty acids, along with traces of squalene (up to 0.7%) and sterols (about 0.2% phytosterol and tocosterols). The composition varies by cultivar, region, altitude, time of harvest, and extraction process."

 

Håber det vil kunne hjælpe lidt :)


Svar #13
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak !

kan du også besvare #11?


Brugbart svar (2)

Svar #14
26. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Forsæbningstal "Forsæbingstallet angiver antal milligram kaliumhydroxid der kræves for at forsæbe 1g fedt eller olie"

Hvor mange mol er 1g fedt? M(fedtstof)=821.35 hvilket giver 0,00122mol

Der skal bruges 3 KOH til hvert fedtstof (3 hydrolyse reaktioner), derfor nKOH=3*nfedtsyre

n(KOH)=0.0036mol, hvor mange gram er det så? (M(KOH)=56.106g/mol) hvilket giver

m(KOH)=0.205g = 205mg

 

Jeg skrev ikke lige beregninger op, det ser ud til du har styr på det.

Håber jeg skrev det rigtigt denne her gang (;

 

Lige en note, heri er det ligegyldigt hvilken fedtsyre der sidder på, for vi bestemmer bare antallet af dem (dog lige tage højde for de vejer forskelligt)


Svar #15
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

nKOH = 3•nfedtstof ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
26. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Ahhh, ja fedtSTOF lidt for hurtig til at skrive igen ! sorry :)


Svar #17
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

men ellers tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #18
26. marts 2013 af mathon

 

   M(palmitinsyretriclycerid) = 807,339 g/mol

   antal mol i 1 g fedt
                                         n(palmitinsyretriclycerid) = (1 g) / (807,339 g/mol) = 0,001239 mol

                                         n(OH-) = 3 • (0,001239 mol) = 0,003716 mol

                                         m(KOH) = (0,003716 mol) • (56,105 g/mol) = 0,208481 g = 208,481 mg


         FT er 208,481 mg KOH pr gram palmitinsyretriglycerid

                         


Brugbart svar (1)

Svar #19
26. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)


Svar #20
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

kan man få chemsketch til at beregne molarmassen af et molekyle? Hvordan :) ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.