Matematik

parallelle vektorer

26. marts 2013 af Budsmoke

hej :) jeg har brug for lidt hjælp med vektor regning

vektor a=(2,2t-3) og vektor b=(4,7t-5)

betsem t så vektor a og b er parallelle

jeg har brugt determinant metoden og har fået (14t-10)-(8t-12)

det har jeg sat lig med nul og regnet det via solve på Ti-89 og fået t=-1/3

vil bare vide om det er korrekt..

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

I planen er to vektorer a og b parallelle, hvis skalarproduktet âb = 0 , hvor â er tværvektoren til vektor a.

Alternativt kan man benytte, at vektorerne a og b er parallelle, hvis det(a,b) = 0 .

Resultatet ser rigtigt ud.


Svar #2
26. marts 2013 af Budsmoke

 

#1
 

I planen er to vektorer a og b parallelle, hvis skalarproduktet âb = 0 , hvor â er tværvektoren til vektor a.

Alternativt kan man benytte, at vektorerne a og b er parallelle, hvis det(a,b) = 0 .

Resultatet ser rigtigt ud.

 

ok tak.. jeg er ikke så god på det her område..

jeg synes bare det er lidt svært forestille sig den parallelle vektor ud fra en illustartion af en tværvektor??

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis en vektor b er vinkelret på en vektor a, er den også vinkelret på alle de vektorer, der er parallelle med a.

Tværvektoren â til en vektor a er vinkelret på vektor a og er derfor vinkelret på enhver vektor, der er parallel med vektor a.


Svar #4
26. marts 2013 af Budsmoke

#3
 

#2

Hvis en vektor b er vinkelret på en vektor a, er den også vinkelret på alle de vektorer, der er parallelle med a.

Tværvektoren â til en vektor a er vinkelret på vektor a og er derfor vinkelret på enhver vektor, der er parallel med vektor a.

 

cool!!! det er sgu dejligt når nogen kan skære det ud i pap for os mindre kloge ;)

takker mange gange


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

For en anden gangs skyld behøver du ikke gentage hele ordlyden af det indlæg, du henviser til. Det er tilstrækkeligt blot at angive nummeret, hvortil der henvises.


Svar #6
26. marts 2013 af Budsmoke

 

#5
 

#4

tak igen :)

jeg har måske forvirret mig selv lidt ved gå min formsamling igennem og fandt dette

men hvis en tværvektor â til vektor a er (-a2,a1) synes jeg ikke det passer ind i ligningen for determinanten??

jeg har prøvet en anden udregning og har fået to t værdier.. kan det lade sig gøre??

.


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er det korrekte udtryk for tværvektoren.

Benytter man skalarproduktet med tværvektoren for vektorerne i opgaven, får man

âb = [3-2t ; 2] • [4 ; 7t-5] = 4·(3-2t) + 2·(7t-5) = 12 -8t +14t -10 = 2 + 6t = 0 , med t = -1/3

Benytter man determinantudtrykket i stedet, får man

det(a , b) = 2·(7t-5) -4·(2t-3) = 14t -10 -8t +12 = 2 +6t = 0, med t = -1/3 .

De to metoder er helt konsistente. Indsætter man a = [a1 , a2] og b = [b1 , b2] , får man

â b = [-a2 , a1] • [b1 , b2] = a1·b2 - a2·b1 ,

og

det(a , b) = a1·b2 - a2·b1


Svar #8
26. marts 2013 af Budsmoke

#7
 

Ok det er til at forstå.. Endnu engang mange tak :)


Skriv et svar til: parallelle vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.