Kemi

gasser og tryk opgave

27. marts 2013 af Falaffel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :-)

Sidder med en opgave, jeg ikke kan komme viderer med håber der er nogler der har lyst og tid til at hjælpe :-) 

I en beholder findes gasserne H2, CO og CH3OH. Ved passende temperatur og tryk og med anvendelse af en katalysator kan følgende reaktion finde sted:

2H2 (g) + CO (g) --> CH3OH (g)   (I)
Totaltrykket I beholderen er 53,1 bar. Endvidere kendes følgende partialtryk:
p(H2) = 13,8 bar
p(CH3OH) = 17,3 bar

 

a) Beregn størrelsen af reaktionsbrøken I den omtalte situation.

b) Forklar, at den modsatte reaktion af reaktion (I) har fundet sted

c) Er trykket i beholderen højere eller lavere end 53,1 bar ved ligevægt?

d) Beregn trykket i beholderen ved ligevægt

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af SH2905 (Slettet)

a) Totaltrykket er summen af partialtrykkene, og du har fået oplyst værdierne for to af reaktionsdeltagernes partialtryk.

p(CO)=53,1 bar - 17,3 bar - 13,8 bar = 22 bar

Nu kan reaktionsbrøken opskrives:

Y_p=(p(CH_3 OH))/(p(H^2 )^2·p(CO)) ⇔
Y_p=(17,3 bar)/((13,8 bar)^2·22 bar) = 0,00413 bar^(-2)

Der mangler nogle informationer, før du kan gå videre til de næste par opgaver. Er du sikker på, at du har skrevet alle oplysninger fra opgaveteksten ind?


Svar #2
03. april 2013 af Falaffel (Slettet)

mellem opg. a og b står der det her; 

Beholderen opvarmes til temperatur, hvor ligevægtskonstanten er 0,0028 bar-2. Der indstiller sig ligevægt ved den pågældende temperatur

 

:-)


Skriv et svar til: gasser og tryk opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.