Kemi

Pufferligning opgaver

01. april 2013 af sarah-KBH (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :)

Jeg sidder med en række opgaver omkring pufferligningen, men kan ikke finde ud af to af opgaverne i min opgave 2. 

Den lyder:

 

Bagegær, Saccharomyces cerevisiae, dyrkes bedst hvis pH kan holdes mellem 4,6 og 4,8.


1)  Hvilke af følgende syre-/basepar vil være bedst i en pufferopløsning til dyrkning af bagegær:
       a. CH3COOH/CH3COO-,
       b. HCO3-/CO32-,
       c. CH3(CH2)COOH/CH3(CH2)COO-,

pKs = 4,7 pKs = 10,32 pKs = 4,82


2)  Hvad skal forholdet være mellem koncentrationerne af syren og dens korresponderende base, når pH-værdien skal     kunne holdes mellem 4,6 og 4,8?

 

Håber der er nogen, som kan hjælpe...... 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

1.
  Der er god pufferkapacitet i pH-området (pufferområdet) fra (pKs - 1) til (pKs + 1).
  CH3COOH med pKs = 4,76 (25 oC)
  og dens korresponderende base
  ville være gode til at fastholde en pH
  mellem 4,6 til 4,8.


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

2.
 Pufferligningen er givet ved
                                                          pH = pKs + log([B]/[S])
For eddikesyre
                                                          pH = pKs(CH3COOH) + log([CH3COO-] / [CH3COOH])
Hvis
[CH3COO-] = [CH3COOH]
så er pH lig med pKs

F.eks. har vi
0,1 M CH3COOH og CH3COO-       
så fås pH til
                                                       pH = 4,76 + log(0,1/0,1) = 4,76 + log(1) = 4,76                              


Svar #3
01. april 2013 af sarah-KBH (Slettet)

Tusind tak!! 


Svar #4
01. april 2013 af sarah-KBH (Slettet)

Men til besvarelse af spørgsmål nr. 2, der skal jeg jo også finde forholdet. Hvordan kan jeg finde det ud fra beregning af pH'en ? 


Svar #5
01. april 2013 af sarah-KBH (Slettet)

 

Har faktisk også problemer med en sidste opgave (bare for at være besværlig hehe)

Hvad skal koncentrationen af syren og basen være i en 1 L opløsning, hvor der produceres hydroner, H+, der svarer til en koncentration på 0,02 M H3O+?

Måske kan jeg ogsp få hjælp til denne? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#4

som vist i #2 er forholdet 1:1


    


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. april 2013 af mathon

 

                              [ CH3COO- ] / [ CH3COOH ] = 10pH - pks

                                          [ CH3COO- ] / [ CH3COOH ] = 104,6 - 4,76 = 0,69

                                          [ CH3COO- ] / [ CH3COOH ] = 104,8 - 4,76 = 1,01


Svar #8
01. april 2013 af sarah-KBH (Slettet)

#7 

Hvad er det svaret på? Jeg er lidt forvirret :) 


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. april 2013 af mathon

2)  Hvad skal forholdet være mellem koncentrationerne af syren og dens korresponderende base, når pH-værdien skal kunne holdes mellem 4,6 og 4,8


                                                           0,69 ≤ [ CH3COO- ] / [ CH3COOH ]  ≤ 1,01


Svar #10
01. april 2013 af sarah-KBH (Slettet)

Mange tak :)


Skriv et svar til: Pufferligning opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.