Matematik

inverse funktion til eksponentiel fx

02. april 2013 af cecilied34 (Slettet)

Hej SP

Hvordan viser jeg at den inverse funktion til en eksponentiel funktion er logaritme funktionen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at forklare, hvad der er kendt i pensum på dette sted. Det afhnger af, hvorledes ex og ln(x) er blevet defineret i pensum. Hvis for eksempel ex er defineret som den omvendte funktion til ln(x), er der jo ikke noget at vise.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. april 2013 af mathon

 

                              f(x) = y = ax     a>0 og a≠1  x∈R  y∈R+

                              loga(y) = loga(a) • x = x

                              x = f -1(y) = loga(y)

                     f -1(y) = loga(y)

evt noteret
                     f -1(x) = loga(x)

 

    inversfunktionen til en eksponentialfunktion med grundtal a er logaritmen med grundtal a

       


Svar #3
02. april 2013 af cecilied34 (Slettet)

Der står at man kan argumentere for det, ved at prøve at isolere x i en eksponentiel sammenhæng? Kan du bruge det til noget? Og der står også, brug regnereglen log(a^(x))=x*log(a)


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er så netop det, mathon har vist i #1. Man isolerer x som funktion af y af sammenhængen

y = ax

ax = y

log(ax) = log(y)

x = log(y) / log(a) = loga(y)


Svar #5
02. april 2013 af cecilied34 (Slettet)

Kan man ikke sige?

y = b * a^x

y / b = a^x

log(y/ b) = log(a) * x

x = log(y / b) / log(a)

har man så ikke gjort det?


Svar #6
02. april 2013 af cecilied34 (Slettet)

og man behøver altså ikke at have b med?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. april 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med.


Skriv et svar til: inverse funktion til eksponentiel fx

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.