Kemi

1.skal en syrerest opfattes som en base? 2.og er org. forbindelser enten syre eller base?

03. april 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

1)

på wiki skriver de:

En syrerest eller syrerestion er den negativt ladede ion der bliver tilbage når man fjerner H+-ionen fra en syre.

dvs. Cl- (Kloridion) er for eksempel syreresten fra saltsyre.
eller  NO3- (Nitration) fra salpetersyre.

Så er det vel blevet til den korresponderende base? hvorfor kalder de det så en syrerest?

 

2)

og det andet spørgsmål er, i organisk kemi, har organiske forbindelser enten syre eller baseegenskaber? eller giver det ikke mening at se dem på den måde.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af mathon

1)

                      HX  --->   H+   +   X-

                                     X-      • det der bliver til rest af syren
                                               • det er en ion

                                             
       

2)

                  det giver ikke mening kun at betragte dem på den måde

                                           
                                               


Svar #2
03. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

HCl + H2O => H3O+ + Cl-

her er syren HCL og Cl- den korresponderende base.  hvad mener du så med at det er en rest, en ion. er det ikke en base? jeg forstår ikke lige mathon.


Brugbart svar (3)

Svar #3
03. april 2013 af Barbasbol (Slettet)

1)  så ja, syreresten er det der er tilbage efter afgivet H+, som også er den korresponderende base.

2) I princippet har alt syre/base egenskaber (brøndsted) hvis de har en proton bundet. Fx methan har en pKa værdi på omkring 50 stykker (dvs. ved pH 50 har halvdelen af methan molekylerne afgivet en enkelt H+), som er meget højt. Men det udnytter man faktisk ofte når man laver synteser (Da når de endelig har fået afgivet en proton, er de meget reaktive.) 

Så man kan godt snakke om organiske forbindelser har syre/Base egenskaber. Men i den daglige tale (uden syntese eller lidt lettere ekstreme betingelser) er der det primært nogen bestemte grupper der har syrebase egenskaber.

Fx aminer (R-NH3) kan optage protoner (kan ikke huske pKa). Carboxylsyre grupper (R-COOH) kan nemt afgive protoner (pKa omkring 3-5 afhænger af hvad der sidder på molekylet). Hydroxy grupper kan også frigive protoner (pKa cirka 16) ovs.

 


Svar #4
03. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

Hold da op 50 for methan, jeg troede den højeste pka værdi var 24. når du siger halvdelen betyder det så at den maksimale pka værdi kan være 100?

mange tak for et rigtigt godt svar forresten, meget overskueligt.


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. april 2013 af Barbasbol (Slettet)

Nej, der er i principet ikke nogen grænse for hvor høj en pKa værdi er. Jo højere pKa betyder bare at molykelet er mere ustabilt når den afgiver sin proton.

Nej, pKa og pH værdi er defineret ud fra Log10, Hvis vi kikker på methan (pKa 50), ved forskellig pH

pH 50 er der 50% på syreform og 50% på baseform
pH 51 er der 10% på syreform og 90% på baseform,
pH 52 er der 1% på syreform og 99% på baseform.
pH 53 0.1% syreform og 99.9% baseform.

ovs. Så det falder med en faktor 10 hver gang pH stiger 1 (bortset fra pH=pKa) (Udledt ud fra pufferligningen, baseform = afgivet proton = korresponderende base). og omvendt hvis pH er 49 er der 10 gange så meget på Syreform som baseform.

Så det siger noget om antallet af molekyler der er på syreform eller baseform. (pKa angiver dermed hvor stærk en syre er. fx HCl har pKa på -7, så ved neutral pH har stort set alle HCl molekyler afgivet deres H)


Methan har 4 protoner den i princippet kan afgive, men når først den har afgivet en (ved pH 50) bliver den næste proton  MEGET meget svære at få af (da den bliver endnu mere ustabilt), så et bud vil være pKa 200-300 (meget løst bud, har ikke den store ide om det).

Men som Mathon siger, man kan ikke udelukkende se på det som syre/base kemi, men meget af det kan man :)

 

Link til pufferligningen (http://www.biosite.dk/leksikon/bjerrumdiagrammer.htm)


Svar #6
03. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

hold da op du ved altså meget, mange tak.


Skriv et svar til: 1.skal en syrerest opfattes som en base? 2.og er org. forbindelser enten syre eller base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.