Matematik

Hjælp til Mat c

04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Hej alle :)

Jeg har følgende spørgsmål:

En tømrer tjener idag (år 2013) 145 kr i timen og får en lønstigning på 2,5 % om året

a. hvordan ser forskriften ud for den fremtidige løn?

b. hvor lang tid vil der gå inden han tjener 160 kr i timen? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2013 af peter lind

brug renteformlen K = K0(1+r)n


Svar #2
04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Den kender jeg godt :)

Skal jeg skrive 145(1+0,25) eller hvordan? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2013 af peter lind

nej  145(1+0,025)n


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

#2

      Kn = 145 · (1 + 0,025)n


Svar #5
04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

ja okay! :) Nu er det sikkert et rigtig dumt spørgsmål, men hvad er n på en lommeregner? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

med hensyn til opg. b

      160 = 145 · (1 + 0,025)nn = ln(160 / 145) / ln(1 + 0,025)


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

n er antallet af terminer i formlen

      Kn = K0 · (1 + r)n


Svar #8
04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Jamen mit problem er, at jeg ikke ved hvordan jeg skal taste det ind på en lommeregner!

Opgave A:

Hvad skal jeg skrive der hvor n skal stå? Skal jeg skrive 12 fordi der er 12 måneder eller hvordan? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

I opgave a bliver du bedt om at beskrive forskriften for den fremtidige løn, hvorfor at du i ikke skal indsætte noget på n's plads. Du skal slet ikke beregne noget.


Svar #10
04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Okay så er det her korrekt??

Opgave A:

 

145 *  (1 + 0,025) = 148,625

 

 


Svar #11
04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Jeg får opgave B til at give 1,07?? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

#10

Nej, du skal som sagt ikke beregne noget, men opstille en funktionsforskrift


Brugbart svar (1)

Svar #13
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

#11

Hvordan har du gjort? Metoden for at løse opgave b, er vist i #6


Svar #14
04. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Okay, så man skal bare skrive: 145 *  (1 + 0,025) i opg A?

Med hensyn til opgave b, så kan jeg godt se at du har skrevet det i #6, jeg ved bare ikke hvordan jeg helt præcist skal taste det ind på lommeregneren?


Brugbart svar (1)

Svar #15
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #16
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

du har

    Kn = K0 · (1 + r)n

 

hvoraf

    Kn = slutkapitalen

    K0 = startkapitalen

    n = antallet af terminer (rentetilskrivninger)

    r = renten

 

hvorfor

    Kn = 145 · (1 + 0,025)n

   


Brugbart svar (1)

Svar #17
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

funktionsforskriften er altså

      Kn = 145 · (1 + 0,025)n


Brugbart svar (1)

Svar #18
04. april 2013 af lvr34 (Slettet)

ifølge

      160 = 145 · (1 + 0,025)n → n = ln(160 / 145) / ln(1 + 0,025)

 

 indtastes

      ln(160 / 145) / ln(1 + 0,025)

 

hvorved n fås

 

 

 

 


Svar #19
05. april 2013 af Unknownx (Slettet)

Okay, tusind tak! Det forstår jeg godt :) Ivr34, er der ikke mulighed for at at du vil kigge på mine indlæg "Funktionsanalyse" og "Finde forskrift ud fra to punkter" :) Jeg har fået noget hjælp i de indlæg, men jg forstår det simpelthen ikke. Er der mulighed for at du vil hjælpe mig med at løse disse opgaver? :) Jeg skal nok sætte mig ned og gå i dybden med det og forstå det senere, men jeg står bare med en aflevering som skal afleveres snart, og jeg kunne derfor godt bruge lidt (meget) hjælp. Hvis du vil vise mig det, sætter jeg mig naturligvis ned senere og prøver at forstå det? Det ville være en kæmpe hjælp!

Brugbart svar (1)

Svar #20
05. april 2013 af mathon

antal år indtil timelønnen er
160 kr

 

                    n = log(160 / 145) / log(1,025) = ln(160 / 145) / ln(1,025)


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.