Matematik

Periode

05. april 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af denne opgave, så jeg vil blive glad for lidt hjælp.

Temperaturen for et bestemt døgn kan tilnærmelsesvis beskrives ved funktionen:

f(t)=5,7+3,9sin((t-6)/24*2π), 0≤t≤24

hvor f(t) er temperaturen målt i grader celcius og t er tiden i timer.

1. bestem svingningens periode.

Jeg ved, perioden skal løses ud fra b-værdien, men jeg kan ikke blive enig med mig selv om, hvad b er. Er b=t-6)/24?

2. Bestem den højeste og laveste temperatur denne dag og de tidspunkter, hvor de forekommer.

Jeg har ingen anelse mht. denne opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2013 af peter lind

Indmaden kan skrives som t*2*π/24 +konstant. Konstanten har ikke noget med perioden ar gøre.

2. Du ved at funktionen sinus har sin største værdi 1 ved π/2+2pπ  og sin mindste værdi -1 ved 3π/2 +2pπ.


Svar #2
05. april 2013 af Linnese (Slettet)

Hvorfor kan den indre funktion omskrive til: t*2*π/24

til 2'ern. Skal jeg så løse f(t)=1 og f(1)=-1?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den indre funktion er

(t-6)/24 · 2π = 2π·t/24 - 2π/4

b) Funktionen er

f(t) = 5,7 + 3,9·sin(2π·t/24 - 2π/4) , 0 ≤ t ≤ 24

Sinusfunktionen antager alle værdier mellem -1 og 1 . Funktionen f(t) antager derfor sin højeste værdi, når
f(..) = 1, og den antager sin mindste værdi, når f(...) = -1 .

Den højeste temperatur er derfor

fmax = 5,7 + 3,9 = ...

og den laveste temperatur er

fmin = 5,7 - 3,9 = ...


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. april 2013 af SuneChr

Vedhæftet fil:SP 0504131754.PNG

Svar #5
05. april 2013 af Linnese (Slettet)

#3

Nu er jeg helt forvirret. Hvordan skal fmax og fmit beregnes, først får jeg det intryk, at jeg skal løse f(t)=1 og f(t)=-1, men skal jeg så sætte t= 1 og t=-1

Eller skal de trækkes fra hinanden? Jeg forstår ikke dette:

fmax = 5,7 + 3,9 = .

fmin = 5,7 - 3,9 = .. 

Hvordan beregnes t?


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Den største funktionsværdi (den største temperatur) indtræffer, når sin((t-6)/24*2π) antager sin største værdi, nemlig 1. Derfor er den største temperatur i løbet af de 24 timer da værdien

fmax = 5,7 + 3,9·1 = 9,6

Tilsvarende indtræffer den mindste funktionsværdi (den mindste temperatur), når sin((t-6)/24*2π) antager sin mindste værdi, nemlig -1 . Derfor er den mindste temperatur i løbet af de 24 timer da værdien

fmax = 5,7 + 3,9·(-1) = 5,7 - 3,9 = 1,8

Man behøver ikke finde tidspunkterne, hvor den største og mindste temperatur indtræffer. Man skal blot vide, at sinusfunktionen antager alle værdier mellem -1 og 1 .


Skriv et svar til: Periode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.