Matematik

Tangent ligning for cirkel i planen

09. april 2013 af JanieJones (Slettet) - Niveau: A-niveau
I planen er givet cirklen: (x-1)^2 +(y+2)^2 =25 samt punktet P(5,1)som ligger på cirklen.

a) Bestem en ligning for tangenten til cirklen gennem punktet P.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2013 af peter lind

Brug at vektor CP er normalvektor til tangenten. C er centrum for cirklen


Svar #2
09. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Har du en formel til det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2013 af peter lind

CP·QP = 0 hvor Q er et punkt på tangenten


Svar #4
10. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Ok.. Jeg forstår stadig ik helt hvad jeg skal gøre :/

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2013 af peter lind

Du skal finde koordinaterne til centrum for cirklen. De kan aflæses direkte af cirklens ligning. Derefter finder du vektor CP og vektor QP hvor punktet Q's koordinater er (x,y). Gang de 2 vektorer med hinanden og sæt resultatet til 0


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. april 2013 af mathon

 

     cirkelligning

                                                            (x - 1) (x - 1)  + (y + 2) (y + 2) = 25

    tangentligning i (xo,yo)
                                                            (xo - 1) (x - 1)  + (yo + 2) (y + 2) = 25

    tangentligning i (5,1)
                                                            (5 - 1) (x - 1)  + (1 + 2) (y + 2) = 25

 

i overensstemmelse med #3

 


Svar #7
12. april 2013 af JanieJones (Slettet)

#6 Min lærer siger at det ikke er rigtigt... Man skal bruge en normalvektor der bliver 3,4 og indsætte det...

Brugbart svar (1)

Svar #8
12. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Cirklens centrum er punktet C(1 ; -2) . Vektoren CP er da

CP = [5-1 ; 1-(-2)] = [4 ; 3]

i overensstemmelse med #6.

Vektoren CP er en normalvektor til tangenten, og tangenten skal gå gennem punktet P.


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. april 2013 af mathon

                                                            (5 - 1) (x - 1)  + (1 + 2) (y + 2) = 25

                                                             4x - 4 + 3y + 6 = 25

                                                             4x - 4 + 3y + 6 = 25

                                                             4x + 3y = 23

                                                y = -(4/3)x + (23/3)

 

                            


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. april 2013 af mathon

se detaljer
      i


Svar #11
12. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Ja ok det ka jeg godt se, vi gør det bare ik på den måde men tak for hjælpen :)

Brugbart svar (1)

Svar #12
12. april 2013 af mathon

men
           fordi I åbnebart ikke gør det,
           betyder det ikke, at det ikke er lettere
           og dermed mere handy at anvende,
           når man én gang har erkendt sammenhængen.

           I øvrigt er det helt den samme fremgangsmåde
           blot i flere "trin".

           Hver lærer har sin tolkning af rationelle metoder, som eleverne er karaktermæssigt afhængigt af
           opfyldelsen af.
           Sådan er det.


Skriv et svar til: Tangent ligning for cirkel i planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.