Matematik

Bevis for Vm(ln) = R

15. april 2013 af trunzze - Niveau: B-niveau

Hej SP!

 

Jeg skal fremføre forsøget for at Vm(ln) = R, men jeg kan ikke rigtig forstå forklaringerne dertil... Er der nogen, der kan forsøge på at forklare det??

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2013 af mathon

 

          x → ln(x) er en abildning af Rpå  R

"beviset" afhænger lidt af,
                               om I opfatter
                                                      • eksponentialfunktioner som inversfunktioner til logaritmefunktioner

                                                      • logaritmefunktioner som inversfunktioner til eksponentialfunktioner

                                               


Svar #2
15. april 2013 af trunzze

Altså det jeg har er følgende:

 

Da den naturlige logaritme er differentiabel er den kontinueret og da den afledete funktion af ln er positiv er ln en voksende funktion: ln(x) → ∞ for x → ∞.

Man kan se at logaritmefunktionen kan antage vilkårligt store positive værdier ud fra:

ln(xn) = ln(x*x*x ...*x) = ln(x) + ln(x) + ln(x) ... + ln(x) = n * ln(t)

Og for et vilkårligt stort positivt tal, k,  kan værdier af ln være større end k hvis n > k/(ln(x)).

Men ligeledes kan man se ud fra ln(1/x) = ln(1) - ln(x) = 0 - ln(x) = - ln(x), at værdimængden også må indeholde vilkårlige store negative værdier: ln(x) → -∞ for x → x-1.

Altså, må værdimængden, et interval, være Vm(ln) = R.


Skriv et svar til: Bevis for Vm(ln) = R

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.