Matematik

Logaritmeregler ved parantes

19. april 2013 af emilbenderlassen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har haft en heftig debat med min lærer de sidste par dage. 
Diskussionen handler om hvorvidt:
log(a)x = log(ax)

 

Jeg vil hævde at dette ikke er korrekt, da jeg vil våge at påstå at man skal regne det i parantesen først - og dermed udregne logaritmen først og tage eksponenten bagefter i udtrykket i venstre side af ligningen. Et eksempel:
log?(4)≠ log?(44 )
?
log?(4)≠ log?(16)
?
0,602≠ 1,204
?
0,1313 ≠ 1,204


Håber der er nogen der kan be/afkræfte min ide!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2013 af peter lind

Det kommer an på hvad du mener med udtrykkene.

Hvis du mener log(a)x = (log(a) )x = log(a)*(log(a)* .... log(a) med ialt x led holder det ikke

Hvis der menes Log((a)x) = log(ax) og så holder den.

Du bør helt undlade at bruge skrivemådem log(a)x da det er flertydigt


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. april 2013 af SuneChr

  vil i de fleste tilfælde sikkert tolkes som 

og den sidste skrivemåde bør foretrækkes for at undgå misforståelser.

  burde ikke give anledning til misforståelse.


Svar #3
19. april 2013 af emilbenderlassen (Slettet)

Det er netop også min påstand.
Jeg mener at udtrykket med en potens bør skrives:
log((a)x) eller bare log(ax
Hele diskussionen startede med en brøk - hvor man normalt putter en parantes rundtomkring. Men alt i alt skal der vel parantes omkring alt det man vil tage log af. Og hvis man sætter en eksponent udenfor parantesen, kan det reelt både tolkes som at den indgår i logaritmen eller at tallet man har udregnet med logaritmen skal opløftes i pågældende potens. 

Men som grundlæggende regneregel, ville jeg sige at man regnede log(a) først, og først derefter tog eksponenten til det - så altså reelt (log(a))x


Men min lærer har også netop givet mig ret.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Der er tale om konventioner her. Skriver man f. eks. log2x betyder det (log(x))2. Skriver man log x2 betyder det log(x2). Det er ikke noget, man kan slutte sig til logisk, det er blot en konvention.

Skriver man log(x)2 skaber man forvirring. Holder man sig til konventionen, skal det fortolkes log(x2). Holder man sig i stedet til den konvention, der gælder for f(x)2, så skal man fortolke det som (f(x))2.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2013 af SuneChr

Generelt gælder der, for god og entydig kommunikation:

Benyt hellere et eller flere sæt parenteser for meget end for lidt, når vi nu, her på SP, er henvist til dét layout, det nu én gang er. Bedre ville det være, hvis man lærte, og benyttede, LaTeX. Det er hermed en opfordring. 


Skriv et svar til: Logaritmeregler ved parantes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.