Kemi

Beregning af koncentration ud fra pH og volumen

23. april 2013 af Karenmaria (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal løse følgende opgave:

Maveindholdet hos mænd og kvinder har forskellig pH. Mænd har pH på 2,2 og kvinder 2,8.

Hvor mange mol stærk base skal der til at hæve pH med 1 for hhv. mænd og kvinder, når mavens indhold opfører sig som HCl og rumfanget er 2 liter?

Håber i kan hjælpe, på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

1) Beregn først de aktuelle stofmængder af H3O+-ioner ud fra pH-værdierne:
     [H3O+]før = 10-pH
     n(H3O+)før = [H3O+] · V 

2) Udnyt faktum, at vi arbejder med en stærk syre, HCl, og en stærk base (fx NaOH). Først og fremmest må det derfor gælde, at de i vand vil reagere fuldstændigt til hhv. H3O+-ioner og OH--ioner. Derudover må det gælde, at reaktionen
     
     HCl (aq) + NaOH (aq) → H2O (l) + NaCl (aq) 
     
med god approksimation ligeledes kan siges at være fuldstændig. Derfor kan vi antage, at al den tilsatte mængde stærk base reagerer med mavesyren. Stofmængden af syre efter tilsætningen af base må altså kunne beregnes ved

     n(H3O+)efter = n(H3O+)før - n(OH-)tilsat

men da vi jo ved at basens reaktion med vand er fuldstændig, kan vi også skrive det som 

     n(H3O+)efter = n(H3O+)før - n(base)tilsat 

3) Vi kan nu beregne stofmængden af base, der skal tilsættes for at få pH til at stige med én enhed:

[H3O+]efter = 10-(pH + 1) 
n(H3O+)efter / V = 10-(pH + 1)
(n(H3O+)før - n(base)tilsat) / V = 10-(pH + 1) 
n(base)tilsat = n(H3O+)før - 10-(pH + 1) · V 

Læg mærke til, at der antages ingen volumenændringer ved tilsætning af basen.


Svar #2
23. april 2013 af Karenmaria (Slettet)

Jeg synes, jeg får nogle lidt mærkelige resultater.

For mænd: 0,005

For kvinder: 0,001

Kan det passe?


Skriv et svar til: Beregning af koncentration ud fra pH og volumen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.