Matematik

Polynomium. p(x)=3x3 + ax2- 8 HJÆLP

24. april 2013 af blobbi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig? 

Et polynomium er gived ved p(x)=3x3 + ax2- 8 

Bestem tallet a, så -2 er rod i p. 


Så ved jeg at diskriminant er 0, fordi der kun står at -2 er rod i p. Er der rigtigt? 

For at finde ud hvilket tal a er, siger jeg så p(-2) = 3x3 + ax2- 8 ?? Hvis der er rigtigt, hvordan gør jeg så ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Indsæt -2 på x's plads og sæt udtrykket = 0, så får du en ligning til beregning af a

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det er ikke oplyst, at -2 er den eneste rod i p(x). Desuden benyttes diskriminanten ved beregning af rødderne i et 2.-gradspolynomium. Det forelagte polynomium er et 3.-gradspolynomium.

Benyt fremgangsmåden i #1. At -2 er en rod i p(x) betyder, at p(-2) = 0 .


Svar #3
24. april 2013 af blobbi (Slettet)

p(-2) = 3x3 + ax2- 8 = 0   (to lighedstegn ???) 

3x3 + ax2- 8 +2= 0

 ax= -3x3 + 8 - 2 

Er det korrekt indtil videre? 

Hvordan gør jeg nu? Kvadratrod? Jeg bliver forvirret af at potensen er i tredje.... 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, du skal jo indsætte -2 i stedet for x i polynomiet og så løse den fremkomne ligning i a.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Du skulle jo indsætte -2 i stedet for x !


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

3 * (-2)3 + a* (-2)2  - 8 = 0

Løs nu ligningen og find a

:-)


Svar #7
24. april 2013 af blobbi (Slettet)

nååååå

p(-2) = 3(-2)3 + a(-2)2- 8 = 0 

<=> -63  -2a2 - 8 = 0 

<=> -2a2 = 63+ 8 

<=>  -2a2 = 216 + 8 

<=> -2a= 224

Korrekt? Tager jeg så kvadratrod af -2a2 og 224 og bagefter dividerer jeg dem med -2, så der kommer til at stå a = .... ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

3 * (-2)3 er ikke -6

a * (-2)2 er ikke -2a2

 


Svar #9
24. april 2013 af blobbi (Slettet)

Hvad er det så? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

3 · (-2)3 = 3 · (-2) · (-2) · (-2) = ...


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Udregn først (-2)3 og gang så med 3

Udregn (-2)2 og gang med a

- det er jo det, der står . . .


Svar #12
24. april 2013 af blobbi (Slettet)

p(-2) = 3(-2)3 + a(-2)2- 8 = 0

<=> -24 + 4a - 8 = 0 

<=> 4a = 24 + 8

<=> 4a/4 = 32 / 4

a = 8 ???????? :DDDDDD


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

:-)


Svar #14
24. april 2013 af blobbi (Slettet)

TAK! Nu kan jeg endelig gå i seng :-) 


Skriv et svar til: Polynomium. p(x)=3x3 + ax2- 8 HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.