Fysik

energi diagram, bohrs 2. postulat

29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

Hej!

Jeg har en opgave, som lyder:

"Figuren viser en del af et energibølgediagram for et atom. Bølgelængderne for lyset, som bliver sendt ud ved to af overgangene, er markerede i figuren. Beregn bølgelængden for den tredje overgang."

Jeg har vedlagt billedet. Men eller ser det ud: fra 1 til 2=497nm og fra 1 til 3=207nm.

Umiddelbart ville jeg bare tage differensen mellem de to værdier, men kan det virkelig være så enkelt? Det virker forkert.. Er der nogen der kan give mig et peg?

Tusinde tak!

//Ida

 

(Jeg er ikke sikker på at termerne er korrekt, da jeg læser et svensk kursus, men det var det bedste jeg kunne gøre. Den svenske opgaveformulering er: "Figuren här visar en del av ett energinivådiagram för en atom. Våglängderna för ljuset som sänds ut vid två av övergångarna är markerade i figuren. Beräkna våglängden för den tredje övergången.")

Vedhæftet fil: energibølgediagram.gif

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt bølgelængderne til at beregne energiforskellene for de to kendte bølgelængder. Energifirskellen for den ukendte overgang er så forskellen mellem de to energiforskelle. Omregn s9 denne forskel til bølgelængde.


Svar #2
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

hmm, jeg er ikke sikker på at jeg forstår.. kan du uddybe lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal tage differensen mellem de to energier, og så omregne den til bølgelængde.


Svar #4
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

ah! Okay! tusinde tak!


Svar #5
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

hmm, min tal bliver lidt underlige.

Jeg får differens energien til: 5,607*10^-19, og det er jo ok..

Men derefter får jeg bøglelængden til 3,548*10^-7.. det bliver 35.480 nm.. Det er vel lige i overkanten?


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter

ΔE = h·f = h·c/λ 

Man har så

ΔE12 = hc/497nm = 1239,8eV·nm/497nm = 2,495eV

ΔE13 = hc/207nm = 5,989eV ,

og dermed

ΔE23 = ΔE13 - ΔE12 = 3,495eV , så

λ23 = hc/ΔE23 = 1239,8eV·nm / 3,495eV = 355nm

Tjek 10-potenserne.

 


Skriv et svar til: energi diagram, bohrs 2. postulat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.