Kemi

Hvilke intermolekylære k. gælder oftest mellem fedtsyre molekyler/fedtstoffer?

30. april 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

er det londinbindinger fordi molekylerne er så lange?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Triglycerider med mange mættede, tætpakkede fedtsyrer har høje smeltepunkter. De er faste ved stuetemperatur. Dette gælder f.eks. margarine og fedt på kød.
De danner bedre londonbindinger -----> højt smeltepunkt -----> faste ved stuetemperatur

Triglycerider med mange umættede (--> ligger ikke tætpakkede) fedtsyrer har lave smeltepunkter. De er flydende ved stuetemperatur. Dette gælder f.eks. planteolie.
De danner dårligere londonbindinger -----> lavt smeltepunkt -----> flydende ved stuetemperatur
 


Svar #2
30. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

Du er rigtigt god lubdub.... du skriver "danner dårligere londonbindinger" kan man sige det? eller hvad laver de så i stedet ved de intermolekylære bindinger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

se


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2023 af Mushface

Årsagen til at alakaner , eller fedtsyrekæder som er mættede, har højere smelte/koge punkt..


Er bla. de intermolekylære bindinger som dannes bedre når der ingen knæk (altås dobbent bindinger er) ,..

Ved alkener, eller umættede fedtsyre, så kan du ikke pakke kæderne ligeså godt sammen som ved mættede/alekener.,. ergo kan de altså ikke danne ligeså godt intermolekylære bindinger sammen.

Jeg tror dog også at kædens samlede mængde energitæthed har en relevand for hvilken mængde energi der skal bruges på at koge/smelte denne kæde.

Så man kan vel argumentere for at de intramolekylære bindinger også har et forhold.


Skriv et svar til: Hvilke intermolekylære k. gælder oftest mellem fedtsyre molekyler/fedtstoffer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.