Matematik

Funktioner...

06. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Hej alle..

Jeg har ikke forstået opgaven endnu, jeg har ellers prøvet og lave den..

Spørgsmållet er:

"Omkostningerne ved at leje en fotokopieringsmaskine er 3.000 kr. i fast leje pr. år og 0,45 kr. pr. kopi for de første 15.000 kopier, og derefter 0,30 kr. pr. kopi.

Angiv en forskrift for funktionen f, der angiver omkostningerne som funktion af kopiantallet."

 

Håber i kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften angives som en stykkevis lineær funktion.

Der er een lineær forskrift for x ≤ 15000, og en anden lineær forskrift for x > 15000 , hvor x er kopiantallet.


Svar #2
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Hvad så med y-aksen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

y er jo funktionsforskriften, som du skal bestemme ud fra oplysningerne i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet  ;-)

y = 0,30x+b
 

9750 = 0,30*15000+b
 

b = 5250
 

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Så fik vi osse forskrift på linjerne

;-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #6
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Hvor kommer 9750 tallet fra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

9750 er prisen for 15000 kopier
 

y = 0,45x + 3000
 

indsæt 15000 for x
 

y = 0,45 * 15000 + 3000 = 9750
 

som derfor bliver første punkt på den næste linie
 

;-)

 


Svar #8
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Nåja :)

har vi så en ligning som er y=0,30·15000+5250 ?


Svar #9
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Eller nej... 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Jeg skal jo lige nå at skrive en hel masse:

Nu skal vi finde linje nr. 2

Vi ved, at hældnigen skal være 0,30, og vi ved, at den skal fortsætte , hvor den første linie slap. Altså skal den også gå

igennem punktet (15000 , 9750)
 

Alle linier hedder y = ax + b. Nu indsætter vi, hvad vi ved.
 

9750 =0,30 * 15000 + b  ............ isolér b
 

b = 9750 - 0,30 * 15000 = 5250
 

Nu har vi så linje 2:   y = 0,30x + 5250
 

For at tegen den, skal vi have et punkt mere - vi vælger x = 30000 og finder
 

y = 0,30 * 30000 + 5250 = 14250
 

Det andet punkt er derfor (30000 , 14250)
 

Tegn linie 2
 

;-)

 


Svar #11
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Jeg begynder at forstp den ;)

 

Men Hvorfor er 3000 blevet til 30000 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

´Der er ikke noget hverken 3000 eller 30000

30000 er et tilfældigt tal, vi vælger for at få et punkt til at trække linje 2 igennem, nu, hvor vi kender dens forskrift.

Det kunne osse være et hvilketsomhelt andet punkt, men 30000 er et godt sted til den slags (og det dobbelte af de 15000)

;-)


Svar #13
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Nåja :-)

Kan jeg så tegne linjen nu?

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Tegn løs -

Du kan jo lige sammenholde det med skitsen . . .

;-)


Svar #15
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Okey, jeg prøver at tegne den :-)

 

Tusind tak for hjælpen. Jeg kunne ikke have lavet den hvis det var ikke for dig :)

Tusind tak ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Altid velkommen !

;-)

P.S.  Forstod du den?


Svar #17
07. maj 2013 af Jessies (Slettet)

Ja, jeg forstod den godt.  ;-) ;-)

 


Skriv et svar til: Funktioner...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.